Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

U idućem sazivu Sabora sigurno će biti šest zastupnika iz Istre

2
U idućem sazivu Sabora sigurno će biti šest zastupnika iz Istre

Pulska gradska vijećnica Dušica Radojčić prva je na listi stranke Možemo! u VIII. izbornoj jedinici, dok će gradonačelnica Pazina Suzana Jašić biti na posljednjem 14. mjestu, koje je u pravilu namijenjeno najvećim stranačkim zvijezdama, za prikupljanje preferencijalnih glasova.

Sve dosadašnje predizborne ankete njihovoj listi u VIII. izbornoj jedinici predviđaju jedan mandat, pa će Dušica Radojčić iz Pule vrlo vjerojatno postati saborska zastupnica.

Pula će u idućem sazivu Sabora imati još barem dvoje zastupnika, budući da će prvi na SDP-ovoj listi Peđa Grbin i četvrta Sanja Radolović također sigurno ući u Sabor.

 

Ako ljevica nakon izbora osvoji većinu Dušica Radojčić i Sanja Radolović ponovno će se naći u istoj postizbornoj koaliciji. Prvi put, nakon lokalnih izbora u svibnju 2021. godine, kada su Možemo, SDP i Lista Filipa Zoričića formirali vladajuću koaliciju u Puli, to im nije uspjelo. Savez Dušice Radojčić i Sanje Radolović trajao je samo godinu dana.

Ove dvije vrsne političarke nakon pulske političke avanture nisu ostale u dobrim odnosima, pa čak i ako dođe do postizbornog saveza SDP-a i Možemo, ne treba očekivati da će Sanja i Dušica na saborska zasjedanja iz Pule u Zagreb putovati s jednim automobilom.

Ali će zato s jednim automobilom na sjednice komotno moći odlaziti budući IDS-ovi saborski zastupnici. Prvi i treći s IDS-ove liste, Dalibor Paus i Valter Glavičić, osim što su im kuće udaljene samo 15-ak kilometara, koliko je udaljenost između Barbana i Labina, i privatno i politički su vrlo bliski, pa ih mogu zamisliti da zajedno, s istim automobilom odlaze na sjednice u Zagreb.

Budući da je i Anton Kliman iz Vodnjana na visokom, drugom mjestu HDZ-ove liste u VIII. izbornoj jedinici, dolazimo do brojke od šest Istrana, koji će sigurno biti u idućem sazivu Sabora.

Dakle, dva IDS-ovca (treći s njihove liste koji će ući u Sabor je Dario Vasilić iz Krka), dvoje SDP-ovaca (iako Grbin više živi u Zagrebu nego u Puli), jedan HDZ-ovac i jedna Možemovka.

U Sabor će vjerojatno i Talijan Furio Radin, ali on već desetljećima živi u Zagrebu, pa ga samo Talijani koji od 1992. slijepo glasaju za njega, još uvijek smatraju Istrijanom.

Od stranaka koje bi u VIII. izbornoj jedinici mogle prijeći izborni prag tu je još Most. Njima će prvi na listi biti Marin Miletić iz Rijeke, ali drugi na listi, Ivan Vidović iz Umaga, teško može računati na saborski mandat.

Osim Peđe Grbina, Sanje Radolović, Antona Klimana, Dalibora Pausa, Valtera Glavičića i Dušice Radojčić, od ostalih kandidata iz Istre najbliže Saboru su načelnik Vižinade Marko Ferenac, koji je deseti na listi SDP-a, ali bi mogao ući umjesto Grbina ako SDP osvoji vlast, zatim gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, koji je četvrti na listi IDS-PGS, ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić, koja je peta na listi HDZ-a, te Suzana Jašić, ako Možemo! osvoji dva mandata, a gradonačelnica Pazina dobije više od deset posto preferencijalnih glasova. (Foto: Jurica Galoić/PIXSELL)

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa