Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

HDZ-ov skup u Puli po brojnosti i atmosferi podsjetio na devedesete

2
HDZ-ov skup u Puli po brojnosti i atmosferi podsjetio na devedesete

Kao što sam i predvidio prije neki dan, ulazak predsjednika države Zorana Milanovića u predizbornu kampanju pomogao je SDP-u, ali u velikoj mjeri pomaže i HDZ-u, jer je izrazito homogenizirao njihovo članstvo i simpatizere.

To se osjetilo i preksinoć na velikom HDZ-ovom skupu u Domu hrvatskih branitelja u Puli, na kojem je prisustvovao i predsjednik stranke Andrej Plenković.

Skup je okupio nekoliko stotina članova i simpatizera ove stranke, a atmosfera je pomalo podsjećala na devedesete godine kada bi u Pulu dolazio dr. Franjo Tuđman. Dodatnu simboliku toga razdoblja dočaravali su i neki od gostiju, poput dr. Nevija Šetića, jednog od najistaknutijih HDZ-ovaca iz tog razdoblja.

 

Prije tri desetljeća HDZ-ovci su bili 'nabrijani' na IDS, sada su na Zorana Milanovića (više nego na SDP), ali dojam sa skupa u Domu hrvatskih branitelja bio je vrlo sličan.

Plenković je izjavio da na parlamentarnim izborima očekuje sjajan rezultat u 8. izbornoj jedinici, podsjetivši da je HDZ na prošlim izborima osvojio četiri mandata, "što je najbolji rezultat ikad u 8. izbornoj jedinici".

Nažalost, prvi izbori s podjelom na sadašnje izborne jedinice održani su tek nakon Tuđmanove smrti, pa nikada nećemo saznati koliko bi HDZ u Istri i Rijeci osvojio mandata da su 1992. i 1995. bile takve izborne jedinice.

Ukoliko HDZ ponovi uspjeh s prošlih izbora, u Sabor bi trebao ući barem jedan istarski HDZ-ovac, budući da će šef istarskog HDZ-a Anton Kliman biti drugi na HDZ-ovoj listi u VIII. izbornoj jedinici. Prvi će biti potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, treći na listi je šef riječkog HDZ-a Josip Ostrogović, a četvrti gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.

Od ostalih kandidata iz Istre, ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić bit će na petom mjestu, ispred svog kolege iz Rijeke, Alena Ružića, ravnatelja KBC Rijeka, ali najvjerojatnije nedovoljno za ulazak u Sabor.

Među prvih deset na listi trebao bi biti i supetarski načelnik Mario Bratulić, te Ilirjana Croata Medur.

Iako se dugo špekuliralo da bi na listi, u kvoti HDZ-ovog koalicijskog partnera HNS-a, trebao biti i član Uprave ACI-ja Ivan Herak, u HDZ-u su ipak odlučili da će u VIII. izbornoj jedinici izaći samostalno, bez HNS-a.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa