Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Analiza izbornih listi SDP-a i IDS-a: iznenađenja, izostanci i očekivanja

2
Analiza izbornih listi SDP-a i IDS-a: iznenađenja, izostanci i očekivanja

SDP i IDS među prvima su utvrdili svoje izborne liste za predstojeće parlamentarne izbore. Kada je riječ o osmoj izbornoj jedinici, koja najviše zanima naše čitatelje, liste ovih dviju stranaka uglavnom su onakve kakve sam prognozirao proteklih dana, uz nekoliko manjih iznenađenja.

 

IDS

Prva četiri kandidata na listi IDS-a i njegovih koalicijskih partnera očekivano su pripala Daliboru Pausu, Dariu Vasiliću, Valteru Glavičiću i Lorisu Peršuriću.

Najzanimljiviji je raspored trećeg i četvrtog mjesta, budući da se i Glavičić i Peršurić spominju kao mogući IDS-ovi kandidati na izborima za župana u svibnju iduće godine. To znači da bez obzira koji od njih dvoje uđe u Sabor, onaj drugi će vjerojatno biti kandidat za župana.

Iznenađenje je predsjednica Kluba žena IDS-a Helga Može na petom mjestu. Moram priznati da sam na tom mjestu očekivao predsjednicu Županijske skupštine Sandru Ćakić Kuhar ili potpredsjednicu stranke Elenu Puh Pelci, a one uopće nisu na listi.

Osim Helge Može na listi su još dvije IDS-ovke, dosadašnja saborska zastupnica Katarina Nemet i široj javnosti manje poznata Tajana Masovčić iz Rijeke. Za ispunjavanje preostale ženske kvote pobrinuli su se IDS-ovi koalicijski partneri, PGS i Demokrati, koji su na zajedničku listu predložili najviše žena. Za mene osobno iznenađenje je Ljljana Miloš iz Demokrata, jer sam na tom mjestu očekivao Maju Šarić.

Također, nejasno je zašto je prije neki dan pompozno najavljen ulazak u koaliciju Istarske stranke umirovljenika, ako na kraju niti jedan njihov član nije na listi.

Malo iznenađenje je i što na listi nije i peti IDS-ov gradonačelnik Fabrizio Vižintin iz Buja, kao i izostanak IDS-ovog europarlamentarca Valtera Flega. Na izborima 2016. godine Flego je bio na posljednjem 14. mjestu liste i nakon prvog na listi Borisa Miletića, osvojio je najviše preferencijalnih glasova.

Ako IDS osvoji tri mandata (a vjerojatno hoće) u Sabor će ući potpuno nova ekipa u odnosu na dosadašnji saziv. Marin Lerotić više nije u stranci, Katarina Nemet je daleko na 11. mjestu liste, a Emil Daus, najaktivniji IDS-ov zastupnik u posljednjih nekoliko godina, tek je na šestom mjestu. No, njega možda čuvaju za lokalne izbore, jer na čitavoj Pazinštini IDS u ovom trenutku nema boljeg kandidata za gradonačelnika Pazina od njega.

SDP

Na SDP-ovoj listi najveće iznenađenje je izostanak Danijela Ferića, koji je na prošlim izborima tijesno poražen od Borisa Miletića u drugom krugu izbora za župana. Doznajemo da Ferić, baš kao ni SDP-ov gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, na vlastiti zahtjev nije htio na listu.  

Na SDP-ovoj listi je petero kandidata iz Istre: Peđa Grbin, Sanja Radolović iz Pule, Marko Ferenac iz Vižinade, Marija Blažina iz Rovinja i Bojana Puzigaća iz Buja. Peđa Grbin kao prvi i Sanja Radolović kao četvrta na listi sigurno će ući u Sabor, a u nekom ludom scenariju, saborski mandat mogao bi osvojiti i načelnik Vižinade Ferenac. Naime, on je deveti na listi, ali sedmi SDP-ovac po redu, jer su sedmo i osmo mjesto namijenjeni koalicijskim partnerima Centru i SIP-u Dalije Orešković.

Ako SDP dođe na vlast i u osmoj izbornoj jedinici osvoji šest mandata (što je moguće), prvi na listi Peđa Grbin sigurno bi ušao u Vladu, a u njegovu saborsku klupu bi sjeo Ferenac.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa