Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Marin Miletić će teško u Sabor, glasače mu uzimaju i SDP i HDZ 

2
Marin Miletić će teško u Sabor, glasače mu uzimaju i SDP i HDZ 

Ulazak predsjednika države Zorana Milanovića u izbornu utrku nije pomrsio planove samo strankama ljevice, kojima će SDP sada preoteti dio birača, nego i desnici.

Prema najnovijem HRejtingu, objavljenom u srijedu u središnjem Dnevniku HTV-a, za SDP bi, da je čitava Hrvatska jedna izborna jedinica, danas glasalo 21,6 posto birača, što je 4,33% posto više nego mjesec dana ranije.

Međutim, istovremeno raste i podrška HDZ-u, za koji bi danas glasalo 27,7 posto birača, što je povećanje od 2,46% u odnosu na prošli mjesec.

Dogodilo se ono što sam predvidio prije neki dan, a to je potpuna homogenizacija HDZ-ovog, ali i kompletnog desnog biračkog tjela.

Kolateralne žrtve ove 'galvanizacije' bit će Domovinski pokret i Most, kojima će sada glasove uzimati i Zoran Milanović, odnosno SDP i Plenkovićev HDZ.

 

Milanović i Most oduvijek imaju slične poglede na mnoga politička pitanja i procese, poput negativnog stava prema migracijama i strancima, a složni su bili i u vrijeme pandemije kada su gotovo isto razmišljali o cijepljenju i mjerama protiv Covida.

Jedan dio Mostovih birača, kojima se sviđa Milanovićeva retorika, a nisu opterećeni ideologijom, sigurno će se okrenuti SDP-u. Drugi dio Mostovih birača, koji je svjetonazorski čvrsto na desnici, u strahu od povratka ljevice na vlast, sada bi se mogao okrenuti HDZ-u.

Slično će se dogoditi i Domovinskom pokretu koji više nije samo „stranka kakav bi trebao biti HDZ bez Plenkovića“, već i stranka koja je spremna koalirati s bivšim komunistima, što će mnoge njihove birače uplašiti i vratiti ih tamo gdje su i prije bili, u krilo HDZ-a.

U našoj izbornoj jedinici od ove dvije stranke predizborne ankete prolaz su davale samo Mostu. Njihova je lista na prošlim izborima jedva prešla prag, osvojivši 8.999 glasova (5,82 posto), a u Sabor je ušao Marin Miletić.

Domovinski pokret osvojio je 7.244 glasa, što prije četiri godine nije bilo dovoljno za prelazak izbornog praga (4,68 posto).

Ako Domovinski pokret tada, na krilima popularnosti Miroslava Škore, u Istri i Rijeci nije mogao osvojiti više od pet posto glasova, nerealno je očekivati da će to učiniti 17. travnja.

Rezultat s prošlih izbora u osmoj izbornoj jedinici teško će ponoviti i Most. Nakon što mu dio birača preotme Milanović, a dio se u strahu od ljevice okrene HDZ-u, pet posto postat će nemoguća misija. Po svemu sudeći, Marina Miletića nećemo gledati u idućem sazivu Sabora.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa