Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

U IDS-u odlučili riskirati, donosimo imena prvih na listi

17
U IDS-u odlučili riskirati, donosimo imena prvih na listi

Od velikog oporbenog prosvjeda održanog 17. veljače na Markovom trgu, na kojem su se okupili predstavnici gotovo svih stranaka ljevice i centra, kada je u prvi mah izgledalo da je moguć njihov veliki predizborni savez, nije prošlo ni mjesec dana, a kako sada stvari stoje, umjesto s jednom, ekipa s prosvjeda na izbore će izaći s najmanje pet listi.

Najprije su se odvojili Možemo!, čiji predstavnici se nekoliko dana kasnije nisu ni pojavili u sjedištu SDP-a, gdje je predsjednik te stranke Peđa Grbin najavio zajednički izlazak na izbore lijevog bloka.

Još iste večeri demantirao ga je IDS, objavivši da će u osmoj izbornoj jedinici nastupiti samostalno, ali da su sa SDP-om i dalje u koaliciji na nacionalnoj razini.

Međutim, kada je Peđa Grbin zajedno sa Zoranom Milanovićem, bez da je ikoga od partnera o tome obavijestio, najavio da će predsjednik Republike biti na njihovoj listi te biti njihov kandidat za premijera, bilo je samo pitanje trenutka kada će IDS napustiti i nacionalni savez sa SDP-om.

 

Nakon što je Ustavni sud, očekivano i jedino ispravno, zabranio SDP-u da predsjednika države kandidira na svojoj listi, predsjednik IDS-a Dalibor Paus odmah je pozvao Milanovića i SDP da poštuju mišljenje Ustavnog suda. Ako se želi kandidirati na izborima neka najprije podnese ostavku na dužnost predsjednika, poručio je IDS Milanoviću.

Dan kasnije, u IDS-u su otišli i korak dalje, te su napustili i nacionalnu koaliciju predvođenu SDP-om. Obrazlažući ovu odluku Paus je kazao da ih je SDP na neki način sam izgurao prihvaćanjem Zorana Milanovića za premijerskog kandidata.

Paus je rekao da je važno pobijediti, ali da je to nužno napraviti na pošten i zakonit način, aludirajući na SDP-ovo i Milanovićevo igranje po rubu zakona i Ustava.

IDS-u se mora priznati da su ovog puta odigrali vrlo hrabro jer su odlukom da ne podrže Zorana Milanovića ozbiljno doveli u pitanje svoj plan o sigurnom osvajanju tri, a možda i četiri mandata. Nakon što se Milanović, koji je u Istri jako popularan, u kampanju uključio na strani SDP-a, IDS više nema šanse osvojiti četvrti mandat, a upitan im je i treći.

I zato im treba čestitati na hrabrosti, jer su Paus i ekipa komotno mogli u kampanju ući ziheraški, ispregovarati s Grbinom sigurna tri ulazna mandata na zajedničkoj listi u osmoj izbornoj jedinici i bez puno rizika i neizvjesnosti čekati izborne rezultate.

Već samom najavom Milanovićeve kandidature, IDS je po jednoj anketi izgubio oko 20 posto glasova, koje je imao prije toga. Naime, mnogi IDS-ovi simpatizeri sada će možda glasati za SDP-ovu listu.

Među samim članstvom nemaju tih problema. Zoran Milanović se u prošlosti toliko zamjerio IDS-u da ne vjerujem da postoji ijedan član stranke koji nije podržao odluku stranačkog vodstva o razlazu sa SDP-om i Milanovićem.

Zoran Milanović se kao predsjednik SDP-a 2012. godine zainatio da će uništiti IDS, s Damirom Kajinom kao kandidatom za župana im je htio preoteti Županiju i članovi IDS-a to mu nikada nisu oprostili. Daliboru Pausu ne treba Ivan Jakovčić sugerirati da 'otkanta' Milanovića, Paus bi imao velikih problema s običnim članovima stranke da to nije učinio.

Tijekom kratke predizborne kampanje IDS će sve snage morati usmjeriti da povrati glasove onih birača koji su se u međuvremenu zbog Milanovića okrenuli SDP-u. To će biti vrlo zahtjevan zadatak jer na parlamentarnim izborima IDS-ov politički antipod i arhetipski neprijatelj oduvijek je HDZ. Kako istovremeno kritizirati Plenkovića, a ukazivati da bi Milanović bio još gore rješenje za premijera?

Jedan od IDS-ovih aduta, baš kao i kod stranke Fokus, s kojom su u koaliciji na nacionalnoj razini, bit će kandidati na listi, koja će, kako doznajemo, biti sastavljena od njihovih uspješnih gradonačelnika. Naime, gradovi u kojima su na vlasti IDS, PGS i Fokus (Poreč, Labin, Rovinj, Buje, Novigrad, Krk, Samobor i Sveta Nedjelja) po mnogim su parametrima među najuspješnijim gradovima u Hrvatskoj.

Prvi na listi IDS-ove liste u osmoj izbornoj jedinici bit će predsjednik stranke Dalibor Paus, drugi će biti predsjednik PGS-a i gradonačelnik Krka Dario Vasilić, treći gradonačelnik Labina Valter Glavičić, a četvrti gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Osim njih na listi će sigurno biti Emil Daus, Marko Paliaga, Anteo Milos, Fabrizo Vižintin, Elena Puh Belci, Sandra Čakić Kuhar… Za sada nije poznato, hoće li na posljednjem mjestu liste biti IDS-ov europarlamentarac Valter Flego.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa