Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Na HDZ-ovoj listi među prva četiri kandidata samo jedan iz Istre?

0
Na HDZ-ovoj listi među prva četiri kandidata samo jedan iz Istre?

Uključivanje predsjednika Republike Zorana Milanovića u kampanju za parlamentarne izbore, iako oni to neće javno priznati, bitno je utjecalo na promjenu HDZ-ove predizborne strategije, ne samo kod isticanja glavnih poruka kampanje nego i kod sastavljanja izbornih listi.

Iznenadni porast SDP-ovog rejtinga natjerao je sve u HDZ-u na opću mobilizaciju, pa su sve unutarstranačke podjele i eventualna neslaganja stavljeni sa strane. Andrej Plenković više nema tako komotnu situaciju i sigurnu pobjedu kao prije desetak dana, što znači da na liste neće stavljati svoje miljenike i poslušnike, kojima će saborska fotelja biti nagrada za vjernost, već će najbolja mjesta na listama dobivati najpopularniji članovi stranke koji privlače najviše glasova birača.

 

Stoga HDZ u osmoj izbornoj jedinici ide s najjačom mogućom listom. Kao što je već bilo najavljeno, prvi na listi bit će potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, po svim anketama, najpopularniji političar u ovoj izbornoj jedinici.

Kako neslužbeno doznajemo drugi na listi bit će najpopularniji istarski HDZ-ovac Anton Kliman. Nije tajna da nekadašnji ministar turizma u Vladi Tihomira Oreškovića i Tomislava Karamarka, nikada nije potpuno 'legao' Andreju Plenkoviću, ali predsjednik HDZ-a ne može ignorirati njegovu veliku popularnost u Istri. Na prvim izborima na kojima je Plenković, kao nasljednik Tomislava Karamarka na čelu HDZ-a, sastavljao izborne liste, Kliman je bio na posljednjem, 14. mjestu, ali je zahvaljujući preferencijalnim glasovima preskočio svih i ušao u Sabor.

Na prošlim izborima Kliman je saborski mandat izborio kao treći na listi (iza Olega Butkovića i Garija Capellija), a sada bi, kako doznajemo, trebao biti na visokom drugom mjestu. HDZ-u je u novonastaloj situaciji svaki glas važan, a Kliman, to je činjenica, donosi glasove.

Na trećem mjestu HDZ-ove liste u osmoj izbornoj jedinici trebao bi navodno biti prvi čovjek riječkog HDZ-a Josip Ostrogović, a na četvrtom Tomislav Klarić iz Bakra.

Prva žena tek na petom mjestu liste?

Kako sada stvari stoje na petom mjestu trebala bi biti ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić

Nakon što su HDZ-ovci dobili kritike da im u niti jednoj izbornoj jedinici na prvom mjestu nije žena, sigurno im neće 'služiti na čast' da im je u izbornoj jedinici, koja pokriva dvije najnaprednije regije, prva žena tek na petom mjestom, ali i da je među prva četiri kandidata samo jedan iz Istre.

Stoga bi bilo logičnije i bolje za HDZ da im je na četvrtom mjestu žena iz Istre. Naravno, ovdje je u pitanju i mala igra utjecaja između Andreja Plenkovića i Olega Butkovića, jer je završna lista vjerojatno kompromis između želja jednog i drugog.

O toj igri utjecaja ovisi, dakle, hoće li na četvrtom mjestu HDZ-ove liste u osmoj izbornoj jedinici biti Plenkovićeva ljubimica dr. Irena Hrstić ili Butkovićev čovjek od povjerenja, uspješni gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa