Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Suzana Jašić prva na listi Možemo! u osmoj izbornoj jedinici?

1
Suzana Jašić prva na listi Možemo! u osmoj izbornoj jedinici?

Nakon što je SDP kao svog kandidata za premijera istaknuo predsjednika države Zorana Milanovića, Možemo! će ipak sa SDP-om ići u tzv. točkastu koaliciju, koja podrazumijeva zajednički izlazak u četiri izborne jedinice, iako je za njih svaki predizborni savez sa Zoranom Milanovićem vrlo riskantan jer si time izbijaju najjači adut – da su drugačija ljevica od SDP-a.

Kada je o našoj izbornoj jedinici riječ, od početka se znalo da će Možemo! ovdje ići sa samostalnom listom, to više što im predizborne ankete idu u prilog i predviđaju im jedan saborski mandat.

 

Isti rezultat u VIII. izbornoj jedinici njihova je lista postigla i na prošlim izborima, ali tada su bili u koaliciji s Radničkom frontom, čija je predsjednica Katarina Peović bila prva na listi, pa je u Sabor otišla samo ona.

Nakon što je Zoran Milanović zbog lijevog ekstremizma Radničku frontu 'otpilio' iz SDP-ove koalicije, a teško je vjerovati da bi ih Možemo! ponovo uzeo sa sobom, male su šanse da ćemo Katarinu 'Šmajser' Peović gledati i u idućem sazivu Sabora. Čak štoviše, uvjeren sam da će mnogi njezini birači, zbog Milanovića sada glasati za SDP-ovu listu.            

Iz Možemo! su u subotu objavili da će Dušica Radojčić biti njihova koordinatorica za VIII. izbornu jedinicu, no to ne znači nužno da će ona biti i prva na listi.

To se da naslutiti iz njihovog predizbornog proglasa u kojima kao primjere dobrog vladanja navode jedina dva grada u Hrvatskoj u kojima su na vlasti.           

„U Zagrebu i Pazinu pokazujemo kako se to radi. Tamo više ne treba nikakva 'veza' da biste se zaposlili. Nema pogodovanja, nema dodvoravanja velikim igračima. Gradimo sustav u kojem vrijede jednaka pravila za sve i u kojem možemo prosperirati neovisno o tome čiji smo“, napisali su Možemo!, iz čega se da naslutiti da bi prva na njihovoj listi u VIII. izbornoj jedinici mogla biti Suzana Jašić, gradonačelnica Pazina.

Naravno, to ne znači da će ona ući u Sabor ako osvoje mandat, već će svoje mjesto prepustiti drugome na listi, a to bi mogla biti Dušica Radojčić, koja je na čelu pulskog Možemo! No, nešto će se pitati i riječke Možemovce, a tu je i pitanje rodne zastupljenosti, što onda otvara dosta pitanja o drugom kandidatu na listi ako gradonačelnica Pazina bude prva na listi. Naime, tada bi drugi na listi mogao biti Nebojša Zelić iz Rijeke.

Međutim, ako će gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević biti prvi na listi u svojoj izbornoj jedinici, onda je najlogičnije da gradonačelnica Pazina bude prva na listi u svojoj izbornoj jedinici.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa