Jesu li nepotrebnije općine ili županije?

3
Jesu li nepotrebnije općine ili županije?

Uvođenje propusnica za kretanje između gradova i općina ponovo je pokrenulo rasprave o opravdanosti postojanja tolikog broja malih općina. Pa je tako u drugi plan pala rasprava o potrebi za velikim brojem županija.

Jesu li u sadašnjem teritorijalnom ustroju s ovlastima koje imaju nepotrebnije općine ili županije? Male općine u nekom obliku sigurno bi trebale postojati, jedino je pitanje s kojim ovlastima i proračunima, jer komunalne probleme žitelja nekog naselja, poput rasvjete, groblja, mrtvačnica, seoskih puteva ili igrališta uvijek će učinkovitije rješavati mala općina u sadašnjem obliku nego velika općina kakve su postojale do 1993. godine.

Ali koja je funkcija županija? Da brinu o domovima zdravlja i srednjim školama? Pa onda bi bilo bolje da sadašnji gradovi za područja nekadašnjih općina preuzmu ovlasti županija, a umjesto županija da se formiraju četiri regije sa sjedištima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. U ovlastima regija, među ostalim, moglo bi biti zdravstvo i visoko školstvo, pa bismo imali četiri jaka KBC-a i četiri jaka sveučilišta, a ne inflaciju fakulteta upitne kvalitete kao sada.

O srednjim školama, domovima zdravlja, domovima za starije i drugim stvarima, koje su sada u nadležnosti županija, kvalitetnije bi brinuli gradovi na čijem se području te ustanove nalaze. 

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa