Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Zanimljiva anketa na Labinštini: IDS 35, SDP 24 i HDZ 14 posto

0
Zanimljiva anketa na Labinštini: IDS 35, SDP 24 i HDZ 14 posto

Na portalu labinstina.info prije nekoliko dana postavljena je anketa s pitanjem 'Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?'. Anketa na labinstini.info jedna je od najrelevantnijih na ovom prostoru jer glasaju isključivo pretplatnici portala što znači da je nemoguće glasati dvaput ili više puta s jednog uređaja.

Također, struktura pretplatnika portala vrlo je slična strukturi građana koji obično izlaze na izbore, zbog čega su rezultati prijašnjih anketa vrlo malo odstupali od kasnijih rezultata izbora.

 

U anketi gotovo 90 posto sudjeluju žitelji Labinštine (grad Labin i općine Raša, Kršan, Sv. Nedelja i Pićan), ali dosadašnji parlamentarni izbori su pokazali da biračko raspoloženje žitelja ovog kraja ne odstupa previše od raspoloženja birača u čitavoj Istri.      

Do sada je u anketi sudjelovalo nešto manje od 500 pretplatnika, što je također zanimljiva brojka jer portal labinstina.info ima oko 2.500 pretplatnika, što znači da je (do sada) tek svaki peti pokazao interes za glasanje i rezultate ankete (da bi se vidjelo trenutni rezultat, treba glasati). To samo potvrđuje da prosječni građani pokazuju sve manje interesa za politiku.

Prema trenutnim rezultatima IDS dobiva 28 posto, SDP 19 posto, HDZ 11 posto, Možemo 9 posto, Most dva posto, a DP jedan posto glasova. Za nekog drugog glasalo bi 9 posto anketiranih, a njih 21 posto neće izaći na izbore.   

Međutim, ako se od ukupnog broja anketiranih oduzmu oni koji su rekli da neće izaći na izbore, tada su rezultati slijedeći: za IDS bi glasalo 35,3 posto anketiranih, za SDP 24,4 posto, za HDZ 14,2 posto i za Možemo 10,9 posto. Ostale stranke na Labinštini ne prelaze izborni prag.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa