Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Je li SDP bliži petom, IDS četvrtom ili Možemo drugom mandatu?

0
Je li SDP bliži petom, IDS četvrtom ili Možemo drugom mandatu?

RTL je sinoć objavio posljednji CRO Demoskop uoči parlamentarnih izbora, ali njegovi rezultati nemaju nikakvu vrijednost jer se u tom mjerenju Hrvatska promatra kao jedna izborna jedinica.

Dakle, kada bi Hrvatska imala proporcionalni izborni sustav u kojem je čitava zemlja jedna izborna jedinica HDZ bi osvojio 26,5 posto (25,6 posto prije mjesec dana), a SDP 17,9 posto glasova (u odnosu na 16 posto iz veljače).

Za treće mjesto ravnopravno konkuriraju Most sa 7,9 posto (prema prošlomjesečnih 9,1 posto), Možemo! sa 7,8 posto podrške (u odnosu na prošlomjesečnih 8,9 posto) i Domovinski pokret sa 7,7 posto (u veljači 8,4 posto).

Međutim, budući da će na izborima Hrvatska biti podijeljena na deset izbornih jedinica, rezultati ove ankete nisu relevantni.  

 

Također, istraživanje je rađeno između 4. i 6. ožujka, a vijest o velikoj koaliciji lijevih stranaka objavljena je 5. ožujka predvečer, što znači da je više od polovice anketiranih odgovorilo za koga će glasati prije nego su čuli za Grbinovu koaliciju.

Jedina relevantna anketa bila bi ona koja bi se radila posebno za svaku izbornu jedinicu. Takve ankete posljednjih su mjeseci naručivale političke stranke, ali rezultate skrivaju od javnosti.

Nekoliko takvih anketa rađeno je i u našoj, osmoj izbornoj jedinici i, kako sada stvari stoje, jedino u čemu se svi slažu je da će osim SDP-a, HDZ-a i IDS-a, koji ovdje tradicionalno osvajaju mandate, izborni prag preći još samo Most i Možemo! Šesta velika nacionalna stranka, Domovinski pokret, u osmoj izbornoj jedinici neće osvojiti mandat, što je i očekivano, jer ako ga nisu osvojili prije četiri godine na krilima popularnosti Miroslava Škore, još teže će ga osvojiti s Penavom na čelu stranke.

Ako Most i Možemo! osvoje po jedan mandat, jedina nepoznanica onda ostaje kako će se preostalih 12 mandata raspodijeliti između SDP-a, HDZ-a i IDS-a.

Nekako su svi kao gotovu stvar prihvatili da će HDZ ponoviti rezultat iz prošlih izbora i osvojiti četiri mandata. Do prošlih izbora HDZ-ov 'standard' u osmoj izbornoj jedinici bio je tri mandata, osim nakon Sanaderova uhićenja kada su pali na samo dva zastupnika iz Istre i Rijeke.

Na prošlim izborima HDZ je u Istri i Rijeci postigao povijesni uspjeh osvojivši prvi put četiri saborska mjesta, ali taj rezultat treba primiti s rezervom. Naime, to su bili izbori u Covid godini, ministar Beroš bio je najpopularniji političar u zemlji, a izlaznost slaba. Valja podsjetiti da je HDZ na izborima 2020. godine osvojio čak tisuću glasova manje nego četiri godine ranije kada je osvojio tri mandata. To znači da, ukoliko izlaznost bude puno veća nego na prošlim izborima, HDZ ne može biti tako siguran da će ponovo osvojiti četiri mandata.

No, ima i onih koji vjeruju da će birači honorirati sve što je ta stranka učinila za ovaj kraj, naročito za Rijeku, te da će na krilima popularnosti ministra Olega Butkovića napraviti još bolji rezultat te osvojiti i peti mandat. Ako bi do toga došlo, onda bi vjerojatno Most ostao ispod praga.

Druga dilema bit će je li SDP bliže petom ili IDS četvrtom mandatu. IDS se oporavio, na nedavnim mjesnim izborima u Puli, Poreču i Bujama pomeo je sve svoje političke protivnike, čime su dobili veliki vjetar u leđa. Na izborima u Puli, na koje je izašlo preko šest tisuća birača, IDS-ove liste osvojile su čak 43,22 posto glasova, što ih je dodatno nahranilo optimizmom.

No, ovdje treba podsjetiti da mnogi birači koji na lokalnim izborima glasaju za IDS, na parlamentarnim, odnosno nacionalnim izborima radije zaokružuju SDP.

U IDS-u su uvjereni da su oni bliže četvrtom nego SDP petom mandatu, a i jedni i drugi računaju da će HDZ osvojiti četiri mandata.

Ako HDZ padne na tri mandata, tada se i SDP-u i IDS-u možda otvara prigoda za još jedan mandat, a ono čega se pribojavaju i u SDP-u i IDS-u je da Možemo! u osmoj izbornoj jedinici osvoji i drugi mandat. Eventualni drugi Možemov mandat bio bi otkinut SDP-u ili IDS-u, nikome drugome.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa