Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Hoće li u idućem sazivu Sabora biti više od dvije žene iz Istre?

2
Hoće li u idućem sazivu Sabora biti više od dvije žene iz Istre?

Istog dana kada su najavili raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora, u HDZ su predstavili i nositelje izbornih lista ili točnije prve na listama jer pojam 'nositelj liste' već odavno ne postoji u hrvatskom izbornom zakonodavstvu.

Tako je Andrej Plenković najavio da će on biti prvi na listi u prvoj izbornoj jedinici, Gordan Jandroković u drugoj, Anđelko Stričak u trećoj, Ivan Anušić u četvrtoj, Marin Piletić u petoj, Davor Božinović u šestoj, Tomo Medved u sedmoj, Oleg Butković u osmoj, Ivan Malenica u devetoj i Branko Bačić u desetoj.

Mediji i dio oporbe odmah su ih napali da im niti jedna žena nije prva na listi, a jedini krimen zapravo im je što su prvi uopće izašli s imenima. Jer da su i druge stranke i koalicije izašle sa svojim 'nositeljima', vidjelo bi se da ni drugi po broju žena na prvim mjestima listi ne stoje ništa bolje.

 

Ne znam hoće li u SDP-u koja žena biti prva na listi, ali na prošlim izborima imali su samo jednu – Sabinu Glasovac u četvrtoj izbornoj jedinici. Na ostalih deset listi prvi su redom bili: Davor Bernardić, Rajko Ostojić, Željko Kolar, Predrag Fred Matić, Davorko Vidović, Zlatko Komadina, Erik Fabijanić, Franko Vidović i Arsen Bauk.

Inače, Zlatko Komadina je prije četiri godine bio prvi na listi SDP-a u sedmoj izbornoj jedinici, pa nije jasno zašto je ove godine inzistirao da bude u osmoj. U osmoj izbornoj jedinici prvi na listi SDP-a bio je Erik Fabijanić.

Jedina žena koja je na prošlim izborima u osmoj izbornoj jedinici bila prva na nekoj listi bila je Katarina Peović, čija je Radnička fronta tada bila u koaliciji s Možemo!.

Možemo! je vjerojatno jedina stranka koja će i na predstojećim izborima imati više žena nego muškaraca ne samo na listama, nego i na prvim mjestima. No, kada je o njima riječ, čovjek se često zapita ima li uopće muškaraca u toj stranci.

Inače, pravilu da na izbornim listama mora biti barem 40 posto žena, nije teško udovoljiti, puno je teže postići da žene budu rangirane na tzv. ulaznim mjestima za Sabor. IDS se godinama dičio zastupljenošću žena na svojim listama, ali je tek 2020. godine jedna IDS-ovka iz Istre, Katarina Nemet iz Novigrada, na listi dobila mjesto koje sigurno vodi u Sabor.

Na prošlim izborima iz osme izborne jedinice u Sabor su, osim nje i Katarine Peović, još ušle samo SDP-ovke Sanja Radolović iz Pule i Mirela Ahmetović iz Omišlja. Četiri od četrnaest, od čega samo dvije zastupnice iz Istre - Katarina Nemet (IDS) i Sanja Radolović (SDP).

Za pretpostaviti je da će sve četiri i sada biti na izbornim listama, Peović, Radolović i Ahmetović vjerojatno na istoj ako prođe koalicija SDP-a i Radničke fronte. Jedina promjena može biti ako Mirela Ahmetović bude prva na listi SDP-a u sedmoj izbornoj jedinici, s obzirom da sada tamo nema nekog kapitalca poput Komadine na prošlim izborima.

Osim Katarine Nemet, na listi IDS-PGS sigurno će biti predsjednica Županijske skupštine Sandra Ćakić Kuhar, možda budu potpredsjednica stranke Elena Puh Belci i predsjednica Kluba žena Helga Možé, ali malo je vjerojatno da će biti jedine IDS-ove općinske načelnice – Glorija Paliska iz Raše i Irene Franković iz Sv. Nedelje.

Na HDZ-ovoj listi prije četiri godine od istarskih žena na listi su bile Monika Udovičić, Ilirijana Croata Medur i Tatjana Tomaić.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa