Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Parlamentarne izbore odlučit će birači poput mene

2
Parlamentarne izbore odlučit će birači poput mene

Nakon Plenkovićevog autogola s Turudićem, u oporbi su napokon malo živnuli i prvi put nakon pet-šest godina ispunili se optimizmom i vjerom da bi na parlamentarnim izborima (vjerojatno u svibnju) mogli pobijediti HDZ.

Ponovno su aktualizirani i dogovori o mogućim koalicijama, pa tako doznajemo da su razgovarali i SDP i IDS, što je po meni nepotrebno, jer predizborne koalicije nemaju prevelikog smisla ako obje stranke sigurno prelaze izborni prag i nema opasnosti od gubljenja glasova.

 

U Možemo! točno procjenjuju da je za pobjedu lijevo-centrističke opcije potreban veliki odaziv na izbore. No, da bi se nezainteresiranu građansku 'tihu većinu', koju uglavnom čine mladi ljudi i mladi bračni parovi, privuklo na izbore, treba im ponuditi neku drugačiju političku priču od ovih koje su trenutno u ponudi.

Konkretno, još ni jedna ozbiljna politička stranka nije rekla da će, ukoliko dođe na vlast, ukinuti zabranu rada trgovina nedjeljom. Još niti jedan oporbeni politički lider nije rekao: 'Rat je završio prije 30 godina, dosta je bilo tih cirkusa s kolonama sjećanja, okrenimo se budućnosti!“ Naravno, za tako nešto niti jedan oporbeni političar nema hrabrosti.

Uzmite deset nasumično odabranih ljudi. Svih desetero imat će svoje mišljenje o (ne)radu trgovina nedjeljom, a možda samo dvoje imat će svoj stav o izboru Turudića za šefa DORH-a ili dvojbenom i čak opasnom 'Lex AP-u'.

Budući da nitko u oporbi nije ponudio ništa originalno i moderno, teško je očekivati da će na predstojećim parlamentarnim izborima izlazak biti veći od uobičajenih 45 do 50 posto birača.

Stoga će pobjednika ovih izbora, kao i svaki put do sada, odlučiti birači centra, koji nisu ideološki isključivi i zacementirani u svojim političkim preferencijama. U takve birače spadam i ja. Meni nije problem glasati ni za HDZ, ni SDP, ni IDS (dakle, sve stranke od lijevog do desnog centra) ako procijenim da je to u tom trenutku najbolje za moju državu.

Nakon što je Plenković nekim svojim posljednjim potezima, a očito u strahu od Mosta i Domovinskog pokreta, s HDZ-om skrenuo u desno, SDP-u se neočekivano otvorilo 'tržište' glasača centra, kojima je Plenkovićev HDZ do sada bio prihvatljiv.

No, da bi pridobili (i zadržali) takve birače u SDP-u (i IDS-u) ne trebaju srljati u koalicije sa svakim i pod svaku cijenu, jer birači centra prema krajnjoj ljevici imaju jednak otklon kao i prema krajnjoj desnici.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa