Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Odabir Baby Lasagne za Eurosong zanimljiv je iz tri razloga

4
Odabir Baby Lasagne za Eurosong zanimljiv je iz tri razloga

Hrvatski predstavnik na ovogodišnjem Eurosongu bit će Baby Lasagna s pjesmom 'Rim Tim Tagi Dim'. Baby Lasagna, pravim imenom Marko Purišić, dolazi iz Umaga, pa nakon šest godina i nastupa Franke Batelić u Portugalu 2018. godine, Istra ponovo ima svog predstavnika na pjesmi Eurovizije.

Izbor Baby Lasagne intrigantan je i zanimljiv iz tri razloga.

Prvo, pjesma 'Rim Tim Tagi Dim' je na Eurosong kladionici, koju kreiraju najveći Eurosong fanovi iz čitave Europe, dospjela na visoko treće mjesto favorita za ovogodišnjeg pobjednika Eurosonga prije nego li je uopće održan hrvatski izbor. Dakle, moglo se dogoditi da glasovima publike i žirija kao hrvatski predstavnik u Malmo ode neki sasvim drugi izvođač, umjesto favorita velikih ljubitelja i poznavatelja Eurosonga.

 

Drugo, Baby Lasagna i njegova pjesma, po izboru ocjenjivačkog suda, koji je preslušao svih 203 pjesama, koje su se prijavile na ovogodišnju Doru, uopće nije ušla među 24 pjesme koje su se trebale predstaviti u dva polufinala. Baby Lasagna je bio prva rezerva i da pjevačica Zsa Zsa nije odustala, dečko iz Umaga uopće ne bi nastupio na Dori, a kamoli Eurosongu.

Zato još jednom treba navesti imena i prezimena tih glazbenih 'stručnjaka' prema kojima Baby Lasagna sa svojom pjesmom nije zaslužio biti ni među 24 polufinalista Dore. To su predsjednik žirija Željko Mesar, glazbeni producent u RJ Glazba HRT-a Igor Geržina, urednik programskog kanala HTV 4 Dražen Miočić, urednik u Glazbenim sadržajima Hrvatskoga radija Robert Urlić, predsjednik OGAE Hrvatska Tomislav Krizmanić i Ema Gross, glazbena urednica u Glazbenim sadržajima Hrvatskoga radija. Možemo samo pretpostaviti koliko je još dobrih pjesama bilo među onih 179 koje nisu ušle u uži izbor ovog žirija.

Treće, da ne ispadne da samo mi u Hrvatskoj imamo 'bisere' pobrinuo se talijanski žiri ovogodišnje Dore. Naime, Hrvatska televizija je, po uzoru na još neke europske televizije, u izbor svoje pjesme za Euroviziju, pored četiri domaća žirija (iz Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka) uključila i četiri strana žirija (iz Ukrajine, Islanda, Njemačke i Italije). Islanđani i Ukrajinci su Baby Lasagni dali maksimalnih 12 odnosno 10 bodova, Nijemci su mu dali nešto manje, a Talijani dečku iz Umaga nisu dali niti jedan bod.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa