Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Korado Korlević je možda najutjecajniji Istrijan, ali ne bi uspio u politici

1
Korado Korlević je možda najutjecajniji Istrijan, ali ne bi uspio u politici

Postaje li Korado Korlević najutjecajniji Istrijan, postavio mi je pitanje i odmah ponudio odgovor jedan moj prijatelj nakon što je još jedna objava o popularnom znanstveniku iz Višnjana na našem portalu imala veliki odjek i brojne reakcije na našoj Facebook stranici.

Korlević doista privlači čitatelje i svaki članak o njemu na Istarski.hr ima veliku čitanost, a čini mi se da je tako i na drugim portalima. Sjećam se da su kolege iz Istra24, kada su počinjali, upravo intervju s Korlevićem istakli kao najčitaniji u prvim tjednima postojanja tog portala.

Nema sumnje da je Korado Korlević u ovom trenutku jedan od najpoznatijih i najuglednijih Istrijana. Čest je gost nacionalnih medija, a dive mu se i celebrityji poput Severine, koja je prije nekoliko mjeseci na svom Instagram profilu napisala: "Moj idol je Korado Korlević, astronom i učitelj iz Višnjana. Prema broju otkrića, Korado Korlević je 8. najproduktivniji tragač za asteroidima svih vremena, a do sada ih je otkrio čak 1.295. Prema njegovom prezimenu nazvana su i dva kometa koje je otkrio, a za zasluge na području astronomije i edukacije, jedno je od nebeskih tijela između Marsa i Jupitera nazvano Korado", napisala je među ostalim Severina.

 

No, je li to dovoljno i za uspjeh na izborima, što očito priželjkuje moj prijatelj s početka teksta koji je uvjeren da bi „nezavisna lista Korada Korlevića pomela konkurenciju u VIII. izbornoj jedinici“.

Ovdje valja podsjetiti da Korlević već ima iskustva u politici, a ono baš i nije bilo briljantno, pa ne vjerujem da bi se znanstvenik iz Višnjana opet upuštao u sličnu avanturu.

Naime, na prvim povijesnim lokalnim izborima u Istri, održanim u veljači 1993. godine, Korado Korlević je bio nositelj liste HDZ-a na izborima za Općinsko vijeće Višnjana. Lista HDZ-a osvojila je 189 glasova, odnosno 11,71 posto, što im je donijelo samo jedan mandat. U Općinskom vijeću Višnjana, koje je tada brojalo 16 vijećnika, sjedilo je 14 IDS-ovaca, HDZ-ovac Korlević i Graziano Černeca, koji je na izbore izašao sa svojom nezavisnom listom.

Korlević se potom razišao s HDZ-om, te je na iduće izbore 1997. godine izašao kao nezavisni, zajedno s Černecom. Korlević je bio nositelj liste, Černeca je bio drugi i oboje su ušli u Vijeće. Lista im je osvojila 239 glasova.

Nakon toga Korado Korlević se više nije kandidirao, a Černeca je prešao u SDP, te je na izborima za Općinsko vijeće Višnjana 2001. godine predvodio listu SDP-a.

Naravno, od tada je prošlo puno godina i u međuvremenu je stasala jedna sasvim nova generacija birača. Drugo, nitko nije prorok u vlastitom selu. I naposljetku, neosporno je i da je Korlević, zahvaljujući digitalnoj tehnologiji i društvenim mrežama, danas puno poznatiji, popularniji i utjecajniji nego prije 20 i 30 godina

Ali iskustvo nas uči i da biti popularan i uspješan u nekom području djelovanja (gospodarstvo, sport, znanost, estrada…) ne znači nužno i uspjeh u politici. Najbolji istarski primjeri su Lino Červar, Plinio Cuccurin, Mirko Cetinski i još neki. (Foto: Kristina Stedul Fabac/ PIXSELL)

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa