Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Pulskom IDS-u proširuje se koalicijski potencijal: blizak im je i Možemo

0
Pulskom IDS-u proširuje se koalicijski potencijal: blizak im je i Možemo

Nakon izbora za Vijeća mjesnih odbora Grada Pule u IDS-u mogu biti prezadovoljni – glavno pitanje oko kojeg su se dva dana 'svađali' pulski politički akteri bilo je koja je druga politička opcija po snazi u Puli. Nezavisna lista Filipa Zoričića i Možemovci, pa čak i HDZ, svaki sa svojim argumentima i svojim brojkama tvrde da su baš oni druga opcija. Dakle, više nikome nije upitno da je IDS najjača politička snaga, pitanje je samo tko je drugi po snazi.

Kada bi se izborni rezultat s mjesnih izbora preslikao na lokalne izbore, IDS bi glatko osvojio većinu u Gradskom vijeću Pule, jer 43 posto glasova (koliko su ukupno osvojili u svih 16 mjesnih odbora) uz pomoć d'Hondta bi im lako osiguralo natpolovičan broj mandata.

 

No, na lokalne izbore neće izaći samo disciplinirano stranačko biračko tijelo (što na izborima s malom izlaznošću pogoduje organiziranim strankama poput IDS-a i HDZ-a), pa je realno očekivati nešto manji postotak za IDS. Dakle, već sada sa sigurnošću možemo prognozirati da će IDS-ova lista na izborima za Gradsko vijeće Pule u svibnju iduće godine dobiti najviše glasova i mandata. Ono što ipak ne znamo je hoće li im to biti dovoljno za većinu ili će morati koalirati s nekom drugom listom.

Međutim, za razliku od prije tri godine IDS-ov koalicijski potencijal sada je puno veći i realno je očekivati da će, ukoliko im bude trebalo, lako naći partnera za većinu u Gradskom vijeću Pule.

Ne bih se iznenadio da IDS-u ruku postizborne suradnje nakon idućih izbora pruži upravo Možemo! Nakon raspada tročlane koalicije Zoričić-Možemo-SDP i stvaranja nove interesne većine u kojoj su svi osim IDS-a i Možemo!, ove dvije stranke o istoj gradskoj problematici često imaju vrlo identične stavove.

Nakon proglašenja izbornih rezultata mjesnih izbora gradonačelnik Filip Zoričić najviše se obrušio upravo na IDS i Možemo!, pokazavši i na taj način tko su mu jedina oporba u Puli.

IDS i pulski Možemo! imaju još nešto zajedničko. To su jedine dvije stranke u Istri koje s velikom vjerojatnošću već sada mogu reći da će nakon parlamentarnih izbora imati zastupnike iz Istre u Saboru. Naime, kakav god rezultat IDS bude ostvario, Dalibor Paus, kao prvi na listi, sigurno će osvojiti saborski mandat, kao što je vrlo izgledno da će Dušica Radojčić, vjerojatna nositeljica liste Možemo! u VIII. izbornoj jedinici, također ući u Sabor.

Svi ostali istarski političari još uvijek nisu sigurni na kojim će mjestima na listama svojih stranaka biti (i ako će uopće biti) i koliko će njihove liste osvojiti mandata.

Dakle, postoji velika mogućnost da Dušica Radojčić za godinu i pol dana istovremeno bude saborska zastupnica i predsjednica Gradskog vijeća Pule uz podršku vijećnika Možemo i IDS-a.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa