Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Četiri zaključka nakon mjesnih izbora u Puli

4
Četiri zaključka nakon mjesnih izbora u Puli

Nakon uspjeha na mjesnim izborima u Poreču i Bujama, IDS je jednaki uspjeh ostvario i na izborima za Vijeća mjesnih odbora Grada Pule. Iako će izborni akteri na različite načine tumačiti izborne rezultate, brojke su neumoljive, IDS je uvjerljivi pobjednik mjesnih izbora u Puli.

IDS ima većinu u čak 12 od 16 mjesnih odbora, od čega u šest imaju apsolutnu većinu (Arena, Monte Zaro, Šijana, Stoja, Valdebek i Veli Vrh), a u šest relativnu (Gregovica, Kaštanjer, Monvidal, Nova Veruda, Sv. Polikarp-Sisplac i Veruda).

Na Vidikovcu su osvojili isti broj vijećnika kao i Možemo, a u Štinjanu, Starom Gradu i Busoleru najviše vijećnika osvojile su nezavisne liste.

No, valja naglasiti da je to ipak nešto slabiji rezultat nego prije četiri godine kada su odnijeli apsolutnu pobjedu u 13 od 16 mjesnih odbora te osvojili ukupno 91 vijećnički mandat, 23 više nego sada. Međutim, prije četiri godine je na izborima bilo puno manje listi, nije bilo toliko nezavisnih, a nije postojao ni Možemo!

 

Nezadovoljni rezultatima će naravno reći da izbori na koje je izašlo samo 12,99 posto birača ne mogu biti objektivno mjerilo popularnosti stranaka. No, ni tako mali postotak nije zanemariv, to je ipak 6.111 birača, pa se ovi izbori slobodno mogu promatrati i kao predizborna anketa za lokalne izbore na uzorku od 6.111 građana. A to je vrlo respektabilan uzorak ako znamo da ozbiljne agencije svoja ispitivanja rade na uzorcima od 500 do 1.000 ljudi.  

Ako gledamo ukupan broj glasova u svih 16 mjesnih odbora, onda u IDS-u opet imaju najviše razloga za slavlje. Naime, ova je stranka u čitavoj Puli osvojila čak 43,22 posto glasova.

Odličan rezultat ostvarile su nezavisne liste, osvojivši respektabilnih 22,47 posto glasova i čak 35 vijećnika, s čime može biti zadovoljan i gradonačelnik Filip Zoričić, tim više što su tri nezavisne liste, od kojih su dvije 'njegove', pobijedile u svojim mjesnim odborima.

Treći po broju glasova je SDP (12,05 posto), slijede HDZ (11,01 posto), Možemo (9 posto), Socijaldemokrati (1,2 posto) i Domovinski pokret (1.05 posto).   

No, Možemovci svakako imaju više razloga za slavlje nego SDP, jer oni su sa svojim listama izašli u samo sedam mjesnih odbora i osvojili 15 mandata, jednog više nego SDP koji je imao liste u svih 16 mjesnih odbora.

Zadovoljni mogu biti i u HDZ-u, koji su imali kandidate u svim mjesnim odborima i osvojili 14 mjesta u 13 mjesnih odbora, što je nekoliko puta više nego prije četiri godine kada su osvojili samo tri mjesta u tri mjesna odbora.

Iako izbore za mjesne odbore ne možemo uspoređivati s izborima za Gradsko vijeće Pule, godinu dana prije lokalnih izbora ipak možemo zamijetiti neke trendove i na osnovu njih donijeti četiri zaključka.

Prvo, IDS je i dalje najjača, stabilna i dobro organizirana stranka s discipliniranim i vjernim biračkim tijelom.

Drugo, nezavisne liste bi i na idućim lokalnim izborima mogle odigrati veliku ulogu.

Treće, HDZ raste u Puli, i ako ova stranka pobijedi na parlamentarnim izborima, što bi im bio dodatni vjetar u leđa, na izborima za Gradsko vijeće Pule iduće godine mogli bi ostvariti povijesni rezultat.

I četvrto, lijevom biračkom tijelu u Puli, naročito mladima, čini se da je Možemo! i dalje privlačniji od SDP-a, čime se nastavlja trend s prošlih izbora za Gradsko vijeće Pule kada je Možemo! osvojio 3.139, a SDP 2.780 glasova.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa