Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Koalicija istarskog SDP-a i IDS-a više nije nemoguća

2
Koalicija istarskog SDP-a i IDS-a više nije nemoguća

„Vjerojatno je moguća, no o tome će odlučivati tijela stranke“, odgovorio je prvi čovjek istarskog SDP-a Vili Bassanese na pitanje našeg glavnog urednika Marcella Rosande je li nakon idućih lokalnih izbora moguća koalicija IDS-a i SDP-a na županijskoj razini.

„Građani će pokazati je li to dobro. Vidjet ćemo kakvi će biti rezultati na parlamentarnim izborima. Ako većina građana Istre bude glasala za IDS i SDP, poručuju da je to rješenje nekog problema prema nekoj stabilnosti“, rekao je gradonačelnik Umaga u velikom intervjuu objavljenom u petak na Istarski.hr.

Samo dan kasnije Bassanese je kao gost došao na 37. Sabor IDS-a, na kojem je obilježena 34. godišnjica političkog djelovanja ove stranke. Na Sabor u Poreč je došla i saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović, što joj je bio prvi dolazak na neki IDS-ov Sabor u 12 godina političke karijere, pa se može reći da u odnosima istarskog SDP-a i IDS-a nakon dugo vremena pušu topliji vjetrovi.

 

Šteta što u subotu u Poreču nije bio i predsjednik SDP-a Peđa Grbin, što mu je posebno zamjerio počasni predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić. Nino mi je u velikom intervjuu, povodom IDS-ovog rođendana, kojeg ćemo objaviti u srijedu, kazao kako Grbin, kao predsjednik najveće oporbene stranke nije znao prepoznati trenutak i zajedno s drugim oporbenim vođama, samo tri dana nakon HDZ-ove svinjarije s izborom šefa DORH-a, doći u Poreč kako bi lijeva oporba demonstrirala jedinstvo uoči parlamentarnih izbora.

No, povijest odnosa Peđe Grbina s IDS-om puno je kompleksnija, vjerojatno i zbog činjenice što je Grbin jedini izborni poraz na bilo kojoj razini do sada doživio samo od IDS-ovog kandidata za gradonačelnika Pule 2013. godine. U prvom krugu izbora Boris Miletić je dobio dvostruko više glasova (9.227) od Peđe Grbina (4.656).

To je bilo u vrijeme najzategnutijih odnosa između IDS-a i SDP-a. Nakon što je Kukuriku koalicija osvojila vlast u Hrvatskoj, tadašnji predsjednik SDP-a i premijer Zoran Milanović odlučio je rasturiti istarsku organizaciju SDP-a jer mu se nije sviđalo da koaliraju s IDS-om.

Do tada su istarski SDP-ovci bili u idiličnim odnosima s IDS-om, predsjednik županijske organizacije Dino Kozlevac bio je predsjednik Skupštine Istarske županije, a tajnik istarskog SDP-a Vedran Grubišić zamjenik župana u Jakovčićevom mandatu. U nekim gradovima i općinama ove su stranke također bile u koaliciji.

Milanović je razvrgnuo taj brak, raspustio županijsku, pulsku i još neke organizacije, a u prvi plan došli su izrazito antiideesovski raspoloženi SDP-ovci poput Ade Damjanac, Tanje Vrbat, Danijela Ferića, Peđe Grbina i još nekih. Vrhunac 'rata' između IDS-a i SDP-a bio je kada je SDP kandidirao Damira Kajina za istarskog župana.

Nakon više od desetljeća, čini se da je došlo do otopljavanja odnosa između ove dvije stranke. Iz aktivne politike su izašli mnogi ratoborni SDP-ovci iz tog razdoblja, ali i IDS danas vode neki sasvim drugi ljudi nego prije deset godina. Za prvog čovjeka istarskog SDP-a suradnja na županijskoj razini nije nemoguća, a sve se više govori i o mogućem povratku Kajina u svoju matičnu stranku, čime bi sukob iz 2012. godine bio zaključen na jedan simboličan način – pomirenjem SDP-a, IDS-a i Damira Kajina. O tome što Ivan Jakovčić misli o povratku Damira Kajina u IDS također ćete moći pročitati u srijedu ujutro.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa