Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Jesu li Radin i Pupovac pitali Talijane i Srbe što misle o izboru Turudića?

1
Jesu li Radin i Pupovac pitali Talijane i Srbe što misle o izboru Turudića?

Hrvatski sabor izabrao je u srijedu Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika na mandat od četiri godine. Za njegov izbor glasovalo je 78 zastupnika, 60 protiv i dva suzdržana. 

Popularni istarski glazbenik Edi Maružin na svojem je FB profilu glasovanje u Saboru popratio jednim jako uvredljivim postom uperenim protiv istarskih zastupnika Silvana Hrelje i Furia Radina, koji su kao HDZ-ovi koalicijski partneri također glasali za izbor Turudića.

Za Turudićev izbor za novog šefa DORH-a glasali su i svi ostali zastupnici manjina, jedino je SDSS-ov Boris Milošević ostao suzdržan.

 

Nakon svega, opravdano se trebamo zapitati kome uopće više treba institucija zastupnika nacionalnih manjina, kojih osim Hrvatske i Slovenije nema niti jedna zemlja Europske unije.

Možda je stvarno došlo vrijeme za promjenu Ustava u tom djelu, jer od nejednakih i nelogičnih izbornih jedinica veća je izborna neregularnost da osam zastupnika u Sabor ulazi sa samo nekoliko tisuća glasova.

Primjerice Furio Radin je na prošlim parlamentarnim izborima postao zastupnik sa samo 850 glasova, Milorad Pipovac dobio je 10.733 glasa, a Rom Veljko Kajtazi za ulazak u Sabor trebao je samo 3.745 glasova. I sada svi ti ljudi odlučuju o tome tko će biti šef DORH-a.

Kod Kajtazija je još veća smijurija što je on službeno zastupnik austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine. Pa kad već predstavlja sve te manjine u Saboru, onda su mu slobodno mogli pripisati i srpsku, talijansku, mađarsku i ostale, pa neka Kajtazi bude predstavnik svih hrvatskih manjina u Hrvatskom saboru.

S obzirom kolike koristi hrvatski Talijani i Srbi imaju od toga što ih u Saboru predstavljaju Radin i Pupovac, slobodno bi ih mogao predstavljati i Kajtazi.

Je li se Furio Radin, prije nego je svoj glas dao za izbor Turudića, o tome konzultirao s predstavnicima istarskih Talijana? Da li je Pupovac ijednog hrvatskog Srbina, osim onih petero s kojima dijeli lovu i funkcije, pitao što misle o izboru Ivana Turudića za šefa DORH-a. Tog istog Turudića, čije su moguće imenovanje prije toga žestoko kritizirale 'Novosti', službeno glasilo srpske manjine u Hrvatskoj. Pa tko je tu onda lud?!

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa