Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Hoće li Damir Vanđelić, Ivica Puljak i Marko Jelić zajedno na izbore?

0
Hoće li Damir Vanđelić, Ivica Puljak i Marko Jelić zajedno na izbore?

Stranka Republika, koju je bivši šef Fonda za obnovu Zagreba Damir Vanđelić osnovao krajem godine, očekivano će najveću pažnju posvećivati 8. izbornoj jedinici, u kojoj Vanđelić živi, pa je i prva organizacija na terenu osnovana upravo u Istri.

Na osnivačkoj skupštini u Puli, održanoj 27. siječnja, za predsjednika istarske organizacije izabran je Loran Milanović iz Rovinja. Je li novi predsjednik izabran zbog svojih kvaliteta ili zbog imena vrlo sličnog predsjedniku Republike (ali ne stranke nego države) trebalo bi pitati njihove marketinške stratege, ali doista je neobično da je nakon odabira imena 'Republika' za stranku, Zoran, pardon Loran Milanović izabran za predsjednika istarske Republike. Slučajnost ili zajebancija u stilu Leta 3 i Monty Pythona?

Predsjednik Republike Damir Vanđelić (ne države nego stranke) u svojim izjavama ne krije da bi na izbore želio izaći u koaliciji s drugim strankama centra, prije svega s Centrom, splitskog gradonačelnika Ivice Puljka i strankom AP - Akcija za promjene, koju je osnovao Šibensko-kninski župan Marko Jelić.

 

S obzirom da je i Jelić svojoj stranci, što je očita aluzija na aferu AP s Andrejom Plenkovićem, također nadjenuo montipajtonovsko ime, onda bi im 'vanđelisti' iz Republike s Loranom Milanovićem bili idealan koalicijski partner.

Između Damira Vanđelića i Marka Jelića komunikacija je otvorena još u svibnju kada je osnovan AP i kada Vanđelić još nije imao stranku. Jelić je tada, upitan o suradnji s bivšim šefom Fonda za obnovu Zagreba odgovorio da razgovaraju o suradnji.

“Ali, hoće li on jednog dana pristupiti ovoj stranci ili će ići kao partner stranke u nekom drugom obliku – to će on odlučiti”, kazao je Jelić u svibnju 2023. godine.

No, u listopadu iste godine, Marko Jelić je rekao će AP - Akcija za promjene na predstojeće parlamentarne izbore ipak ići bez Damira Vanđelića. Jelić je tada priznao da je s Vanđelićem više puta razgovarao o toj temi, ali do dogovora ipak nije došlo, a u Jelićevu su stožeru tada odlučili da vremena za odugovlačenje više nema.

„Što se tiče Damira, mi jesmo razgovarali i činjenica je da do konkretizacije nije došlo. Mi u AP-u sada nastavljamo dalje prema svom zacrtanom planu. Nisam razočaran, nisam ljut, nemam razloga za to“, rekao je Jelić tada za medije, a dva mjeseca kasnije Vanđelić je osnovao Republiku i sada on nudi suradnju Jeliću.

To je potvrdio u izjavi za Večernji list, rekavši da pregovara o koaliciji s AP-om, šibensko-kninskog župana Marka Jelića te kako su pregovori u visokoj fazi, da se razrađuju detalji te da je "stvar praktički završena".

Sa strankom Centar, koju vodi gradonačelnik Splita Ivica Puljak, predsjednik Republike Damir Vanđelić također razgovara o zajedničkom izlasku na izbore, a u medijima se čak pojavila informacija da je Vesna Škare Ožbolt zbog toga napustila stranku, nezadovoljna potencijalnom suradnjom s Puljkom.

"Kada smo razgovarali s Puljkom, prošli su se svi ideološki i programski ciljevi i postojala je visoka sukladnost jednih i drugih ciljeva. U ovom trenutku pregovora nema, međutim, oni bi se mogli u nekakvom trenutku kasnije otvoriti. Dakle, nije Puljak bio razlog odlaska gđe Vesne Škare-Ožbolt", kazao je Vanđelić za Telegram.

Ivica Puljak je, međutim, za Večernji list rekao kako su razgovori s Vanđelićem prestali nakon što je "krenuo sa svojom strankom i javnim istupima koji nisu u skladu s politikama Centra".

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa