Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Počela sezona lova ne nezavisne: HDZ upecao vijećnika u Pićnu

1
Počela sezona lova ne nezavisne: HDZ upecao vijećnika u Pićnu

Nakon stanke od dvije godine, posljednjih je tjedana u Istri ponovo otvorena sezona lova na nezavisne gradonačelnike, načelnike i vijećnike.

Najvećeg kapitalca, donedavno nezavisnog gradonačelnika Vodnjana Edija Pastrovicchija početkom mjeseca 'upecala' je nova stranka Republika, čime je od HDZ-a preuzela prijelazni pehar za najveći ulov u bazenu nezavisnih političara. Naime, do sada je 'najveću ribu' držao HDZ-a, koji je samo dva mjeseca nakon prošlih izbora 'ulovio' Mladena Grgetu, načelnika Općine Funtana.

Grgeta je na čelu Općine Funtana od 2013. godine i uvijek je na izbore izlazio kao nezavisni kandidat. To je učinio i na izborima u svibnju 2021. godine, a dva mjeseca kasnije prešao je u HDZ.

 

HDZ je nakon toga vabio još neke istarske nezavisne načelnike i gradonačelnike, za sada još nije pridobio niti jednog od njih, ali je zato dobio jednog nezavisnog vijećnika u Općini Pićan.

"Nakon dužeg razmatranja odlučio sam se pridružiti Hrvatskoj demokratskoj zajednici, te ću tako, na određeni način, više moći učiniti za moje birače i cijelu općinu", kazao je Daniel Vretenar (na slici) nezavisni vijećnik s liste Matea Slivara na sjednici Općinskog vijeća Pićna, održanoj 25. siječnja. HDZ sada ima dva vijećnika u Općinskom vijeću Pićna.

HDZ ima tri općinska načelnika u Istri (Mladen Grgeta u Funtani, Mario Bratulić u Sv. Petru u Šumi i Marko Lakošeljac u Karojbi), ali na gradonačelnika bezuspješno čeka još od proljeća 1993. godine, kada je dotadašnji predsjednik Općine Pazin Stanko Mališa (HDZ) izgubio na izborima za gradonačelnika Pazina.

Iako nema niti jednog gradonačelnika u Istri, za utjehu HDZ na predstojećim parlamentarnim izborima barem može računati na jedan gradonačelnički glas. Naime, gradonačelnik Buzeta Damir Kajin je u kolovozu 2022. godine u razgovoru za Novi list priznao da će glasati za HDZ. Doduše, on je rekao: „Kada bi danas bili parlamentarni izbori, ne bih glasao za HDZ, ali bih zaokružio Olega Butkovića na kojoj god listi bio!“, što je zapravo isto kao i da glasa za HDZ, jer prema izbornom zakonu ako birač na listi zaokruži samo kandidata (preferencijalni glas), a ne i listu, njegov glas svejedno se pribraja toj listi.

HDZ je dugo vjerovao da može dobiti nezavisnog gradonačelnika Pule Filipa Zoričića, ali malo je vjerojatno da će doći do te akvizicije, iako me jedan istarski HDZ-ovac nedavno uvjeravao da će 'Zoro sigurno biti treći na njihovoj listi za Sabor'. Zoričić je ideološki bliži HSLS-u nego HDZ-u, a ako i prestane biti nezavisan to će biti jedino ako svoju listu pretvori u stranku, o čemu se također govorilo.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa