Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Mjesni izbori u Puli bit će predizborna anketa na uzorku od 6.000 ljudi

0
Mjesni izbori u Puli bit će predizborna anketa na uzorku od 6.000 ljudi

Izbori za članove Vijeća mjesnih odbora Grada Pule održat će se 18. veljače. Budući da se mjesni izbori u Puli (i u još nekim istarskim gradovima) već tradicionalno održavaju godinu dana prije lokalnih izbora, oni su i svojevrsno ispitivanje raspoloženja birača prije izbora za Gradsko vijeće Pule. Kao što je poznato, idući lokalni izbori održat će se 18. svibnja 2025. godine.

Već je postalo uobičajeno da su za one koji pobjede na njima, izbori za vijeća mjesnih odbora jako važni, a oni koji na njima prođu slabo ili ne uspiju sastaviti izborne liste u većini mjesnih odbora, govorit će da su to nevažni izbori na koje se odaziva mali broj građana, što nikako ne može biti mjerilo raspoloženja birača.

Činjenica jeste da je odaziv na mjesne izbore vrlo skroman i da na njima najbolje prolaze organizirane stranke koje imaju disciplinirano biračko tijelo, ali to ipak nisu male brojke. Na prošlim izborima za Vijeća mjesnih odbora Grada Pule odazvalo se 6.184 građana. To je samo 12,4 posto od ukupnog broja službeno upisanih birača u Puli, ali je nekoliko puta više od najvećeg uzorka na kojem se rade predizborne ankete. Primjerice, Ipsos Puls svoja redovna mjesečna istraživanja za čitavu Hrvatsku radi na uzorku od 600 do 700 građana, a mjesni izbori u Puli bit će predizborna anketa na uzorku većem od 6.000 ljudi. Da li je ijedna politička opcija u Puli naručila neku anketu na tako velikom uzorku?

 

Da izbori Vijeća mjesnih odbora mogu biti dobar pokazatelj raspoloženja građana, trendova i nagovještaj promjena, potvrdili su upravo prošli izbori u Puli, održani 16. veljače 2020., godinu dana uoči lokalnih izbora na kojima je IDS izgubio gradonačelnika Pule i većinu u Gradskom vijeću Pule.

Na tim je izborima koalicija 'Za Pulu – Forza Pola' (IDS-ISU-Glas-Zeleni savez) odnijela apsolutnu pobjedu u 13 od 16 mjesnih odbora te je osvojila 91 od ukupnih 146 vijećničkih mandata.

Pulski IDS, kojem je tada bio na čelu Robert Cvek, je imao kandidate u svih 16 mjesnih odbora. SDP je također imao kandidate u 16 mjesnih odbora.

Tri mjesna odbora u kojima IDS nije pobijedio prije četiri godine bili su MO Štinjan (tamo nisu pobijedili ni 2016. godine), gdje je najviše glasova dobila lista Dušanka Babića, MO Nova Veruda gdje je pobijedila lista tada nezavisnog, a kasnije Možemovca Noela Mirkovića i MO Stari grad u kojem je pobijedila lista koju su predvodili Kristian Biteri i Filip Zoričić.

Osim što su iznjedrili nova lica, koja su odigrala neke od ključnih uloga na lokalnim izborima održanim godinu dana kasnije, izbori za Vijeća mjesnih odbora Grada Pule 2020. godine pokazali su i lagani pad popularnosti IDS-a, što je na lokalnim izborima još više došlo do izražaja.

Naime, četiri godine ranije, na izborima za Vijeća mjesnih odbora Grada Pule, održanim u siječnju 2016. IDS-ova koalicija je imala apsolutnu većinu u 14 od 16 mjesnih odbora. U MO Veli Vrh su imali isti broj mandata kao drugoplasirana lista, a u Štinjanu su izgubili. Koalicija 'Za Pulu – Forza Pola' (IDS, HNS, ISU, Zeleni, BDSH i Istarski laburisti) ukupno je osvojila 97 mandata od 146.

Dakle, lista IDS-a puno je bolje prošla na mjesnim izborima 2016. nego 2020. godine.

Zanimljivo, predsjednik gradske podružnice IDS-a Pule 2016. godine bio je Valter Boljunčić, koji je od 7. srpnja prošle godine ponovo na čelu pulskog IDS-a.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa