Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Što povezuje Vesnu Škare Ožbolt, Filipa Zoričića i Anju Ademi?

1
Što povezuje Vesnu Škare Ožbolt, Filipa Zoričića i Anju Ademi?

Vesna Škare Ožbolt, posljednja šefica Tuđmanovog kabineta, nakon samo mjesec dana od njenog osnivanja, napustila je stranku Republika, u kojoj je bila jedna od potpredsjednica.

„U politici sam, kao i u privatnom životu, uvijek dosljedna sebi i svojim načelima. Iz svog dugogodišnjeg političkog iskustva znam da ostanak u političkom okruženju koje ne odražava moja uvjerenja, narušava moj integritet i autentičnost“, rekla je među ostalim u obrazloženju svog odlaska iz stranke, čiji je predsjednik istarski zet i žitelj Bala Damir Vanđelić.

To što su se Škare Ožbolt i Republika razišli tako rano, neće bitno utjecati na rejting te stranke. Naime, nije Republika ni prva ni zadnja stranka koju su ugledni članovi napuštali odmah nakon osnivanja.

 

Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) su samo nekoliko tjedana nakon osnivačke skupštine napustila braća Marko i Vladimir Veselica i osnovali konkurentsku Hrvatsku demokratsku stranku (HDS).

Istarski demokratski sabor (IDS), prvu istarsku političku stranku, osnovala su 14. veljače 1990. godine 17-orica Istrijana. Novu stranku su vrlo brzo nakon osnivanja napustili Orijano Bulić, Mario Mačina, Marčelo Marić i Dario Marušić.

Ladonju, treću najpopularniju istarsku stranku u povijesti (drugi je bio Istarski demokratski forum - IDF Luciana Delbianca), u ranoj fazi je također napustio jedan važan član (bio je jedan od kandidata na stranačkim predizborima). Tada mlađahni profesor Filip Zoričić napustio je Ladonju u listopadu 2011. godine.

„Za mene je politika susret različitih misli s istim plemenitim ciljem, bez sujete, a pogotovo bez ego tripova i tipova. Poslušnost i pokornost u 21. stoljeću kod mladih ljudi ne prolazi“, rekao je tada Zoričić.

Ladonja je dvije godine kasnije ugašena, a Zoričić je deset godina kasnije postao gradonačelnik Pule.

Nešto slično što je Zoričić učinio Pliniju Cuccurinu, 12 godina kasnije Zoričiću je učinila njegova dojučerašnja najbliža suradnica Anja Ademi. „Dvije godine sam usko surađivala s gradonačelnikom i njegovim zamjenicima i pročelnicima. Ukazivala sam na važnost dosljednosti, prioritizacije i vodstva. To je sve izostalo i odlučila sam otići“, rekla je Ademi na sjednici Gradskog vijeća Pule nakon što je dala ostavku na sve dužnosti u Gradu Puli.

I sada se opet vraćamo na početak teksta i stranku Republika. Name, sve su glasnija šaputanja da bi Anja Ademi mogla biti iduća akvizicija te stranke u Puli. Dakle, Vesna Škare Ožbolt je otišla, a Anja Ademi će možda doći.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa