Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Stranka Republika pokušava ono što već dvaput nije uspjelo

1
Stranka Republika pokušava ono što već dvaput nije uspjelo

Nakon što je nezavisni gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio pristupio Republici, iz te stranke najavljuju da će razgovarati i s ostalim nezavisnim gradonačelnicima i načelnicima, ne bi li se i oni pridružili novoj stranci.

Da podsjetimo, na osnivačkoj skupštini Republike, održanoj 2. prosinca u Zagrebu, za prvog predsjednika stranke izabran je Damir Vanđelić, poznati menadžer i istarski zet, koji živi u Balama, a jedna od potpredsjednica je direktorica pulskog Tehnomonta Gordana Deranja.

Stranka je za sada najaktivnija u Istri, pa je za očekivati da najveće nade u ostvarivanje parlamentarnog statusa polažu u VIII. Izbornoj jedinici, koja obuhvaća Istru i Rijeku.      

Ideja okupljanja različitih nezavisnih listi nije ni nova ni originalna. Prvi ju je promovirao poduzetnik Plinio Cuccurin još prije 16 godina, kada je osnovao Ladonju. Ladonja je, isto kao i Republika, krenula iz Bala i također je, poput Republike, imala moćni kapital koji je stajao iza nje. No, tu završava sva sličnost između Republike i Ladonje.

 

Za razliku od Damira Vanđelića, Plinio Cuccurin je imao određenu karizmu, nije iza sebe imao neuspjelih projekata i prije Ladonje nije koketirao s niti jednom strankom. Vanđelić je trebao biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Također, Ladonja je bila autentična istarska priča s vrlo privlačnim nazivom, za razliku od Republike. Kod Ladonje je doista sve bilo fensi, privlačno i moderno i mnoge istarske nezavisne liste priključile su se tom političkom projektu.

Međutim, pored činjenice da prosječni birači zaziru od milijunaša, oslanjanje isključivo na nezavisne liste bio je drugi veliki hendikep Ladonje. Stječe se dojam da je Cuccurin u osvajanje terena krenuo linijom manjeg otpora, pa je umjesto da ide u osnivanje Ladonjinih ogranaka u svakoj općini i gradu, samo preuzeo već formirane nezavisne liste, a to nije bilo dovoljno.  

Na izborima za župana Plinicio Cuccurin je u drugom krugu bio ozbiljan protukandidat Ivanu Jakovčiću i sjećam se da Jakovčića nikada u životu nisam vidio zabrinutijeg kao u izbornoj noći 1. lipnja 2009. godine. Cuccurin je na izborima za župana dobio gotovo 30.000 glasova, a lista Ladonje je na izborima za Županijsku skupštinu osvojila čak osam nandata, tri više od HDZ-a i četiri više od SDP-a.

No, sve to nije bilo dovoljno da Plinio Cuccurin uđe u Sabor na parlamentarnim izborima 2011. godine. Iako je osvojio više od pet posto glasova (5,14) neumoljivi d'Hondt ostavio ga je ispod crte, a u Sabor je ušla Labinjanka Nansi Tireli (Laburisti) s 5,72 posto. U svojim Balama, kojima je prije toga donirao sportsku dvoranu i pokrenuo genijalni projekt Mon Perin osvojio je 358 glasova (što je više od polovice birača u Balama), ali je čak 221 Baljan radije glasao za SDP i IDS.

Ako Damir Vanđelić računa na glasove 'svojih' Baljana, neka dobro prouči ove brojke.

Ideja okrupnjavanja nezavisnih listi nije originalna ni na državnoj razini. Davno prije Damira Vanđelića i Gordane Deranje to je pokrenula ekipa iz Metkovića, na čelu s Božom Petrovom i Nikolom Grmojom. Ime stranke 'Most' je i nastalo od naziva 'Most nezavisnih listi'. Oni su na parlamentarnim izborima 2015. godine postigli odličan rezultat, ali upravo zbog toga što su bili skrpani od ideološki potpuno različitih listi i političara, brzo su se raspali i profilirali u desno konzervativnu stranku. Valja podsjetiti da su na tim izborima dobili jako puno glasova razočaranih lijevih birača, pa čak i onih koji danas glasuju za Možemo. 

U okupljanju nezavisnih listi Republici je na razini države konkurencija i Marko Jelić, nezavisni šibensko-kninski župan, koji još od veljače prošle godine nagovara nezavisne župane, gradonačelnike i načelnike da zajednički izađu na parlamentarne izbore.

Kada je pak riječ o Istri, što to Republika može ponuditi bilo kojem nezavisnom gradonačelniku ili načelniku, a da im to već nisu ponudili HDZ, SDP ili IDS?

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa