Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

U Istri je 2023. bila politički dosadna: najveća frka zbog zabrane cajki

2
U Istri je 2023. bila politički dosadna: najveća frka zbog zabrane cajki

Nakon burne 2022. godine, kada je zbog odlaska Borisa Miletića iz IDS-a zamalo došlo do raskola u najvećoj istarskoj političkoj stranci, prošla godina u Istri je, barem kada je o politici riječ, prošla bez većih uzbuđenja.

Pamtit ćemo je po smjenama i odlascima pročelnika u Gradu Puli, odlasku saborskog zastupnika Marina Lerotića iz IDS-a, borbi protiv bespravne gradnje i zabrani cajki u dvoranama i prostorima u vlasništvu Grada Pule.

Najviše prostora u medijima i na društvenim mrežama dobilo je upravo ovo zadnje, što samo govori koliko je 2023. godina u Istri bila politički (ne)uzbudljiva, ako je najviše prijepora i polemika bilo zbog narodne glazbe u javnim prostorima.

 

IDS

IDS-u je 2023. godina bila godina konsolidacije novog vodstva na čelu s Daliborom Pausom i ponovnog rasta, što je zaokruženo sjajnim rezultatima na izborima za mjesne odbore u Poreču, Bujama i Novigradu.

Nakon turbulentne 2022. godine, jedino uzbuđenje bilo im je odlazak Marina Lerotića, ali kako je on ionako slovio kao Miletićev čovjek, oko njegova napuštanja stranke nitko se nije uzbudio, pa čak ni saborski klub (koji mora imati minimalno tri zastupnika) nije došao u pitanje, jer je zastupnik talijanske manjine Furio Radin ionako pridruženi član IDS-ovog kluba zastupnika.

U prilog IDS-u ide i činjenica da su gradovi i općine, gdje je IDS ostao na vlasti, pošteđeni bilo kakvih afera, pa je ono malo 'sranja' što se događa po Istri, uglavnom raspoređeno po gradovima i općinama u kojima su na vlasti druge stranke ili nezavisni kandidati. Najviše uzbuđenja bilo je u Puli, Vodnjanu i Pazinu, gradovima u kojima je IDS izgubio na prošlim izborima, a najviše turbulencija bilo je zbog manjka ili odlaska kadrova.

Kadrovski problemi u Puli, Vodnjanu i Pazinu

Iako se najviše govorilo i pisalo o odlasku najbližih suradnika pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića (u čemu je prednjačio naš portal), a što je kulminiralo odlaskom njegove dotadašnje desne ruke i najbliže suradnice Anje Ademi, ili razilaženju nekadašnjih najbližih suradnika (poput Denisa Sgagliardija) s vodnjanskim gradonačelnikom Edijem Pastrovicchijem, pomalo ispod radara prošli su veliki kadrovski problemi s kojima se susreće pazinska gradonačelnica Suzana Jašić (Možemo!).

Direktorica pazinske Usluge Zvijezdana Bertetić podnijela je ostavku nakon samo tri mjeseca, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Darko Tumpić napustio je dužnost na polovici mandata, a na natječaj za novog direktora Usluge-odvodnje javio se samo jedan kandidat koji ne ispunjava uvjete, a aktualni direktor Dragan Šipraka ne može se javiti jer još uvijek nema pravomoćno oslobađajuću presudu za prijevaru u gospodarskom poslovanju (nepravomoćno je oslobođen).

Bespravna gradnja

Na početku godine glavna politička tema u Istri bila je bespravna gradnja, u čemu su se u početku IDS i župan Boris Miletić čak i natjecali. IDS je pokrenuo posebnu web stranicu na koju su građani mogli prijavljivati bespravne gradnje, a Miletić je obilato koristio svoje dobre veze s državnim vrhom, pa je uvijek bio korak ispred IDS-a kada je trebalo donijeti neke konkretne poteze, poput rušenja bespravnih objekata, kojima je rukovodio osobno glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

U prvoj polovici godine sve se u Istri vrtjelo oko bespravne gradnje, međutim kada su i oni, koji su najviše prozivali druge zbog bespravne gradnje, prokazani kao bespravni graditelji, ova tema polako je nestala s presica političkih stranaka i naslovnica portala.

HDZ

HDZ ima velike ambicije u ovoj, super izbornoj godini. Na prošlim parlamentarnim izborima 2020. godine u našoj, VIII. izbornoj jedinici osvojili su rekordna četiri saborska mandata, i sada su sve resurse upregnuli u osvajanje petog mandata. U tu svrhu čak su prekrojili granice izbornih jedinica pa su iz naše izborne jedinice odrezali Matulje, gdje su najviše glasova dobivali IDS i SDP, a dodali Novi Vinodolski i još neka tradicionalno HDZ-u naklonjena područja.

Optimizam zasnivaju i na uspjesima na pojedinim izborima za vijeća mjesnih odbora. U Rijeci su osvojili više glasova nego SDP, a u Poreču su ostvarili najbolji rezultat u povijesti porečkog HDZ-a. Međutim, u prilog im ne ide jedna druga brojka. Na prošlim izborima je zbog korone bila manja izlaznost pa je HDZ u VIII. izbornoj jedinici četiri mandata osvojio s tisuću glasova manje nego 2016. godine kada je dobio tri saborska mandata.

SDP

SDP-u je 2023. godine, kada je riječ o Istri i Rijeci, potekla u cjenkanju s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom, koji nije bio u planovima predsjednika stranke Peđe Grbina, pa je počeo pregovore sa Socijaldemokratima, IDS-om i Borisom Miletićem o izlasku na parlamentarne izbore, ne bi li natjerao svoju matičnu stranku da ga ipak stave na visoko mjesto na listi na Sabor. U tome je čini se uspio, a točka preokreta bio je dolazak Komadine na obilježavanje Rujanskih odluka u Pazinu 29. rujna, na kojem je bio i premijer Andrej Plenković s nekoliko ministara, a najveći pljesak okupljenih u pazinskom Domu dobio je upravo Komadina.

Prošlu godinu pamtit ćemo i po ustoličenju novog istarskog biskupa, mons. Ivana Šironje, gašenju izdavačkog poduzeća Glas Istre i završetku ere Roberta Franka, koji je od siječnja 2018. godine bio na čelu redakcije Glasa Istre.

Politika i krupni kapital

Kraj 2023. godine pamtit ćemo i po osnivanju nove političke stranke Republika, kojoj je na čelu Damir Vanđelić iz Bala, a jedna od potpredsjednica je Gordana Deranja iz Pule. Ovo je nakon davno ugašene Ladonje, druga politička stranka krupnog kapitala koja je u osvajanje birača krenula iz Bala.

Ali sve to o čemu sam ovdje pisao većinu građana ipak ne zanima u tolikoj mjeri, pa ne čudi da je moj uvjerljivo najčitaniji Komentar dana u 2023. godini bio tekst pod naslovom 'O tome svi šute: u Istri je buking stao, mnoge kuće za odmor su prazne', objavljen 21. lipnja. Taj tekst pročitan je čak 50.247 puta.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa