Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Dva razloga zašto je najnovija predizborna anketa promašena

1
Dva razloga zašto je najnovija predizborna anketa promašena

Nakon anketiranja građana za koju bi stranku glasali da su danas parlamentarni izbori, Nova TV je u suradnji sa Ipsos Pulsom na uzorku od 674 građana istražila koga bi građani, kada bi mogli direktno birati, najradije odabrali za budućeg hrvatskog premijera.

Najviše glasova dobio je Andrej Plenković iz HDZ-a (26,5 posto), slijede Ivan Penava iz Domovinskog pokreta (11,2 posto), Sandra Benčić iz Možemo (nešto manje od 10 posto), Peđa Grbin iz SDP-a (7 posto) i Nino Raspudić iz Mosta s nešto manje od 5 posto podrške.

Svi ostali potencijalni kandidati zajedno su dobili 15 posto, ali nitko pojedinačno ne prelazi jedan ili dva posto.

 

Kao što sam već nekoliko puta pisao, ankete o premijerima jednako su besmislene kao i isticanje imena premijerskih kandidata uoči izbora, što su nedavno učinili Možemo sa Sandrom Benčić i Most s Ninom Raspudićem.

Naravno, da je medijima i javnosti to simpatično jer se na jedan drugačiji način manifestiraju preferencije birača, ali takve ankete promašene su iz dva razloga. Prvi je što Hrvatska nema kancelarski sustav, što znači da se premijer ne bira na izborima, nego ga predlaže saborska većina nakon parlamentarnih izbora. Dakle, istaknuti u kampanji ime svog kandidata za premijera jednako je vjerodostojno kao i istaknuti ime svog kandidata za predsjednika Sabora, pa to što je Ipsos pitao građane koga bi najradije za premijera isto je glupo kao i da su ih pitali koga bi htjeli za predsjednika Sabora.

Drugi razlog zašto je ova, kao i sve ostale ankete koje se sada objavljuju, promašena je što Hrvatsku promatraju kao jednu izbornu jedinicu. Takve ankete mogu otkrivati trenutni politički trend u zemlji (iako je i to dvojbeno kod uzorka od samo 674 anketiranih građana), ali ni približno ne mogu predvidjeti odnos snaga u budućem sazivu Hrvatskog sabora. Što uopće znači da neka stranka na razini države ima 10 ili 14 posto glasova kada je Hrvatska podijeljena na deset izbornih jedinica (bez manjinaca i dijaspore) i niti jedna stranka nema jednaku potporu u svim izbornim jedinicama.

IDS u takvim anketama nikada ne prelazi izborni prag (čak štoviše, jedva prelazi jedan posto), a do sada je uvijek imao sigurna tri zastupnika. Po Crobarometru Možemo za studeni ima 7,9 posto potpore birača, a u barem pet izbornih jedinica sigurno neće prijeći izborni prag, pa će se njihovi glasovi po d'Hondtu pribrojiti najjačoj stranci, a to će u tim izbornim jedinicama biti njihov antipod HDZ.

Ili što Domovinskom pokretu znači 7,9 posto na razini države, ako će se u VIII. izbornoj jedinici svi njihovi glasovi vrlo vjerojatno preliti SDP-u?!

Kada bi čitava Hrvatska bila jedna izborna jedinica, onda bi čak i priglupe ankete za izbor premijera imale nekog smisla, jer bi stranke te političare isticale za nositelje svojih listi. Ali u situaciji kada će svaka stranka u svakoj izbornoj jedinici imati drugog nositelja liste, glupo je pitati građane koga bi birali za premijera.

Od svih kandidata koji su navedeni u anketi Nove TV birači iz naše, VIII. izborne jedinice na svom će izbornom listiću moći zaokružiti samo Peđu Grbina ili Damira Vanđelića. Većinu ostalih 'premijerskih kandidata' moći će birati samo Zagrepčani, a jednog će moći zaokružiti samo Slavonci.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa