Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Povijesni ponedjeljak za Istru i velika politička pobjeda Valtera Flega

3
Povijesni ponedjeljak za Istru i velika politička pobjeda Valtera Flega

Europski parlament i Vijeće EU u ponedjeljak navečer uspjeli su postići dogovor o proširenju transeuropske prometne mreže (TEN-T) kojim je Hrvatska uz postojeća dva ušla na dva nova međunarodna koridora: Baltičko more - Jadransko more i Zapadni Balkan - Istočni Mediteran. Ovo je prvi put da je Hrvatska sudjelovala u ovom procesu.

Naime, TEN-T uredba donesena je 2013. godine, dok Hrvatska još nije bila članica Europske unije, a u toj Uredbi nisu bili obuhvaćeni značajni prostori Hrvatske što je onemogućavalo EU sufinanciranje strateških infrastrukturnih projekata na tim područjima.

 

Osim što Hrvatsku to još dublje uključuje u prometni i gospodarski sustav Europske unije, a postojećim mogućnostima ulaganja iz EU izvora pridodaju se nove u - željezničku, cestovnu, zračnu, pomorsku i riječnu infrastrukturu, ovime se otvara mogućnost EU financiranja i onih dijelova Hrvatske koji do sada nisu bili prepoznati u Uredbi, poput željezničke i cestovne infrastrukture do Splita te željezničke i cestovne infrastrukture u Slavoniji, ali i uključivanja Istre u europsku prometnu mrežu.

Ovo potonje posebno je zasluga Valtera Flega, jedinog EU parlamentarca iz Istre, koji se izborio za modernizaciju željezničkog pravca od Pule do Trsta, te jačanje kapaciteta pulske zračne i morske luke. Naravno, zasluge idu i ostalim hrvatskim europarlamentarcima, kao i njihovim kolegama iz Slovenije i Italije.

Ovo je jako bitno jer je za gospodarski rast i razvoj vrlo važno istovremeno razvijati i željeznicu i luku! Nažalost, pulska zračna luka, za razliku od zadarske, još čeka gospodarski procvat. Istrijani sve više gube vezu za Zagrebom, gase se autobusne i zračne linije, stoga je ova 'injekcija' u obliku novih europskih sredstava za promet koja su na nam raspolaganju došla u pravom trenutku.

„Prijedlozi koje sam podnio pokrili su cijelu Hrvatsku od Istre do Slavonije, odnosno od sjevera do juga. Vodio sam se idejom da nam svaki pravac i svaki kilometar mora biti važan! Ovo je zajednička pobjeda europske liberalne politike, koju su vodili moji prethodnici, a ja sam nastavio. Pokazali smo da jedan čovjek i jedan glas itekako čine razliku! I da je za Istru važno da je netko zastupa i u sljedećem mandatu, tko god to bio, jer Istru i Istrijane, najbolje poznaje njihov lokalni čovik“, rekao mi je Flego još pod dojmom povijesnog ponedjeljka.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa