Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Kako je jedan bivši direktor komentirao tekst o direktorima komunalnih poduzeća

2
Kako je jedan bivši direktor komentirao tekst o direktorima komunalnih poduzeća

Već dugo za neki svoj Komentar dana nisam dobio toliko pozitivnih reakcija kao za svoj prošlotjedni tekst pod naslovom 'Fotelje direktora komunalnih poduzeća više nisu privlačne' u kojem sam, među ostalim, naveo tri razloga zbog kojih se ozbiljni kandidati više ne žele javljati na natječaje za direktore komunalnih poduzeća.

Među svim porukama, pozivima i mailovima koje sam dobio nakon tog teksta, jedan je mail bio posebno zanimljiiv jer mi ga je poslalo dugogodišnji direktor jedne velike komunalne tvrtke u vlasništvu jednog istarskog grada i nekoliko općina. Naravno, direktora neću imenovati, neka za ovu prigodu ostane anoniman, ali ću uz njegovo dopuštenje prenijeti njegova razmišljanja.

Na početku svog maila napisao je da sam dobro pogodio razloge zašto nitko neće u direktore, „pogotovo treći razlog, ali da je tema još kompleksnija“.

„Naime, sam položaj komunalnih društva je po meni pogrešno postavljen jer posluju kao trgovačka društva (uglavnom d.o.o.) i za njih vrijede sva pravila kao za sva trgovačka društva u RH koja su osnovana s ciljem da imaju dobit, što kod komunalaca nije cilj“, napisao je ovaj bivši direktor i nastavio:

„Svi očekuju da komunalna društva imaju vrhunsku uslugu, pozitivno poslovanje, najniže cijene, zadovoljne radnike…, pa tako kad dođete na Gradsko vijeće svi očekuju da su cijene uvijek niske, plaće dobre, ali da se ne  povećavaju, da poslujete pozitivno ali ne previše..., da puno ulažete, da imate kao direktor malu plaću, da nemate nikakve troškove, gledaju što ste kupili s kreditnom karticom (kao da to nosite doma), htjeli bi da u Zagreb idete pješke...., ako nekog od neradnika stisnete on odmah šalje pisma gradskim vijećnicima, novinarima…. itd.

Uz to imate cijeli niz inspekcija koje vas ophode i gledaju poslovanje kroz svoje oči često puta nevezano za praksu i mogućnosti koje imate.

Onda dođe do smjene vlasti i odjednom smo svi mi nesposobni, lopovi, krivi za sve..... i krenu smjene radi smjena.

Uz dužno poštovanje prema onima koji dobro rade svoj posao, ali i mediji znaju imati apriori negativan stav (pogotovo ako je pismo 'čitatelja').

Mislim da položaj komunalnih poduzeća treba izmijeniti iz osnove, da cilj mora biti usluga za fer cijenu, provođenje projekata, dobit i gubitak su sporedna stvar jer to nisu takva društva, nisu na prodaju, ne kotiraju na burzi, na njihovo poslovanje utječu zakoni, političke odluke....itd. 

Oblik bi trebao biti ili neka vrsta javne ustanove ili neki novi oblik javnog trgovačkog društva koji je prilagođen poslovanju.

Ja sam davno rekao da, ako se nastavi ovakav pritisak na direktore, više nitko neće htjeti raditi taj posao neovisno o plaći“, rekao je ovaj dugogodišnji direktor jednog istarskog komunalnog poduzeća. (Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa