Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Bolje obnoviti dotrajale ceste nego Istarski ipsilon pretvarati u iks

7
Bolje obnoviti dotrajale ceste nego Istarski ipsilon pretvarati u iks

Govoreći o budućim infrastrukturnim projektima ministar prometa Oleg Butković prije dva dana je najavio da se planira dogradnja Istarskog ipsilona od Kanfanara do Labina, čime bi ta najvažnija istarska prometnica postala Istarski iks.

"U Istri ćemo završiti istarski ipsilon. Razgovaramo o tome da autocesta od ipsilona pređe u iks i da se dio od Kanfanara prema Labinu spoji također autocestom", poručio je Butković.

O Istarskom iksu puno se govorilo u drugoj polovici 90-ih godina. Tada je IDS Labinštine vršio pritisak prema vrhu stranke da se jedan krak istarske autoceste produži i prema Labinu. Osobno sam prisustvovao jednom sastanku na kojem je tadašnji predsjednik stranke Ivan Jakovčić svojim stranačkim kolegama s Labinštine rekao da ih ne želi zavaravati i obećavati im nešto što nije realno ni ostvarivo u idućih 50 godina. Nakon toga se u toj stranci više nije govorilo o Iksu.

 

Isto ga je, tada kao istarskog župana, na sjednici Skupštine Istarske županije u listopadu 2011. godine pitao HDZ-ov vijećnik iz Labina Nenad Boršić. „Postoji niz problema. Ako Bina Istra odmah krene s projektiranjem dionice do Matulji, ona bi mogla biti izgrađena do 2014. No, ne može se zatvoriti financijska konstrukcija bez produženja koncesije. Nije riješeno ni financiranje završetka Ipsilona. Nisam siguran kada ni ako će se uopće graditi dalje. Istarski Iks prema tome nije prioritet u ovoj zemlji. Riješimo stoga prvo postojeće cestovne pravce na Labinštini“, kazao je tada Jakovčić.

Naravno, dionica do Matulji nije završena do 2014. godine, što je optimistički tada predviđao Jakovčić, već će biti završena 2024. godine, dakle deset godina kasnije. Koncesijski ugovor u međuvremenu je produžen, pa je Bina-Istra sada sigurno zainteresirana za izgradnju kraka prema Labinu.

Novo gradilište na Ipsilonu svakako bi bila dobra vijest za istarsko gospodarstvo, ali pitanje je s čijim bi se novcima to gradilo. Ako će država u tome sudjelovati, onda moram primjetiti da se ti novci u Istri sigurno mogu bolje iskoristiti. Ako trebam birati između obnove državnih, županijskih i lokalnih cesta ili pretvaranja Istarskog ipsilona u iks, bez puno razmišljanja odabrao bih ovo prvo, jer mnoge ceste, naročito u unutrašnjosti Istre, u katastrofalnom su stanju.

Naime, izgradnja kraka auto ceste prema Labinu niti je isplativa, niti prijeko potrebna. Nakon što je obnovljena cesta od Labina do Tunela Učka, što je za gotovo pola sata smanjilo vrijeme vožnje od Labina do najbliže autoceste, upitno je što bi Labinjani dobili s krakom autoceste koji bi se na Ipsilon spajao preko Kanfanara, odnosno Žminja.

Drugo, da bi se Labin autocestom spojio na Ipsilon, trebalo bi preko doline rijeke Raše, odnosno Luga, kako ga zovu žitelji Labinštine, izgraditi vijadukt kakav je izgrađen preko doline rijeke Mirne. Nisam siguran da je takva investicija isplativa za količinu prometa koja bi se odvijala prema Labinu.

Labinjani, od kojih mnogi u Rijeku radije idu starom cestom uz obalu da ne moraju platiti tunelarinu, sigurno neće u Rijeku ići preko Kanfanara i dodatno plaćati cestarinu.

Jedini plus bio bi što bi vožnja od Labina do Pule, ako bi vozač odabrao skuplju varijantu preko Kanfanara, bila sigurnija. No, i dalje mislim da je jeftinije sadašnju cestu napraviti sigurnijom nego graditi vijadukt preko Luga.

Da ne bude zabune, naravno da podržavam pretvaranje Istarskog ipsilona u iks, ali samo ako će to platiti netko izvan Hrvatske. Ako naša država auto cestu od Labina do Kanfanara mora sama financirati ili velikim djelom sufinancirati, onda je bolje te novce utrošiti u obnovu dotrajalih cesta. (Foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa