Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Večer istarskih saborskih zastupnika na Dnevniku HTV-a

0
Večer istarskih saborskih zastupnika na Dnevniku HTV-a

Nekoliko sam puta na ovom mjestu pisao kako saborski zastupnici iz Istre nemaju nacionalnu vidljivost kakvu su nekada imali Jakovčić, Herak, Debeljuh ili Kajin. Naročito su tu vidljivost posljednjih godina izgubili IDS-ovci, dok su njihovu ulogu u razdoblju od 2011. do 2015. nakratko preuzeli Labinjanka Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista i Puležan Peđa Grbin. Zanimljivo, oboje su, prvenstveno zbog svojih odličnih saborskih nastupa kasnije postali predsjednici svojih stranaka.

Nansi Tireli više nije u Saboru, nije ni predsjednica stranke, a ni Hrvatski laburisti više nisu neki faktor na hrvatskoj političkoj sceni. Grbin je i dalje predsjednik SDP-a, aktivan je i glasan u Saboru i dalje je stalno prisutan u nacionalnim medijima, ali njegovi govori više nisu dobri kao prije. Ne znam je li se on promijenio ili mi sada, kada je predsjednik najveće oporbene stranke, od njega imamo drugačija očekivanja, ali njegovi govori više nisu moćni kao prije. Nešto u njima nedostaje, fali im šuga. Kada kritizira vladajuće izgleda mi kao da slušam štrebera iz prve klupe u razredu koji se učiteljici žali na nestašnog učenika iz zadnje klupe.

 

No, da se vratim na nacionalnu vidljivost saborskih zastupnika iz Istre. Sinoć se prvi put nakon dugo vremena dogodilo da su se na središnjem Dnevniku HTV-a pojavila čak tri zastupnika iz Istre.

Peđu Grbina svi su prenijeli s rasprave o novom ministru obrane. Čelnik SDP-a je rekao da Ivanu Anušiću „treba odati godišnju nagradu za skidanje gaća jer način na koji se poklonio kako bi promijenio svoje mišljenje o kriminalu u HEP-u je čak i za hrvatske političke pojmove spektakularan“.

Ova je izjava naravno prenijeta na svim televizijama i portalima, mnogima je vjerojatno duhovita, ali meni osobno je nekulturna i mislim da ne priliči jednom predsjedniku stranke.

No, zato je čast istarskih zastupnika obranio IDS-ovac Emil Daus. Prije deset dana za njega sam napisao da je odličan govornik i najbolji IDS-ov zastupnik nakon odlaska Kajina, a on je jučer svojim nastupom dodatno osnažio moje tvrdnje.

Daus je sudjelovao u raspravi o Prijedlogu Zakona o hrvatskom jeziku i na početku izlaganja pozdravio činjenicu što je tijekom javnog savjetovanja prihvaćen prijedlog Kluba mladih IDS-a da se u ovaj Prijedlog zakona unese mogućnost uporabe dijalekta u odgojno-obrazovnim ustanovama, dakle vrtićima i školama. Potom je za govornicom govorio čakavski i poentirao.

"Koje je to bogatstvo jezika, kada samo u Istri za glagole 'pričati' ili 'govoriti' možete čuti ćakulan, predikan, gonan, parlo, dijen, kušeljan… i svi se međusobno kapimo", rekao je Daus i to je ispalo tako simpatično da je njegova izjava dobila značajan prostor u središnjem dnevniku, što se IDS-ovim saborskim zastupnicima ne događa često.

Večer istarskih saborskih zastupnika i zastupnica u središnjem Dnevniku HTV-a zaključila je SDP-ova Sanja Radolović, koja je odabrana da se u ime ljevice sučeli s HDZ-ovim zastupnikom Androm Krstulovićem Oparom, a tema je opet bila Zakon o hrvatskom jeziku.

Dio rasprave odnosio se na tvrdnju vladajućih da je SDP rekao da je taj zakon nepotreban. „Mi smo jasno rekli da je uporaba hrvatskoj jezika i latiničnog pisma zagarantirana člankom 12 Ustava. U niti jednoj raspravi opozicije, posebice SDP-a nije se čulo da je zakon nepotreban, već smatramo da se treba zaštititi svakodnevna uporaba hrvatskog jezika. A to se ovim zakonom ne čini“, rekla je Sanja Radolović.

Naglasila je i da se manjinama umanjuju prava koja su im dana ustavnim zakonom, te da Hrvatskoj prijeti pad trenda čitanosti, ali i pismenosti.

Krstulović Opara je rekao da novi zakon potiče nacionalne manjine, ali potiče i dijalekte i narječja. Potom je pohvalio govor Emila Dausa. „Klub zastupnika IDS-a danas je dao potporu ovom zakonu“, rekao je Krstulović Opara u sučeljavanju sa Sanjom Radolović.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa