Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

IDS se vraća? Meni se čini da nigdje nije ni otišao

1
IDS se vraća? Meni se čini da nigdje nije ni otišao

Na jučerašnjim izborima za vijeća mjesnih odbora u Bujama i Poreču IDS je 'rasturio'. U Poreču su pobijedili u 9 od 10 mjesnih odbora i osvojili 57 od 70 vijećnika, a u Bujama u 6 od 7 mjesnih odbora i osvojili 30 od 39 vijećnika.

Iako još nemam podatke o izlaznosti, neslužbemo sam doznao da je u Poreču ona bila rekordna, ali to svejedno neće biti velike brojke, daleko manje od izlaznosti na lokalnim ili parlamentarnim izborima.

No, mjesni izbori ipak su precizan indikator snage pojedine stranke. Ako ništa drugo, možemo ih promatrati kao svojevrsnu anketu za lokalne izbore. Netko će pak reći da usporedba s anketiranjem nije prikladna jer agencije za ispitivanje javnog mnijenja imaju slučajan uzorak anketiranih, a na izborima za vijeća mjesnih odbora pobjeđuje stranka koja najviše svojih članova i birača motivira na izlazak na izbore.

Međutim, kako god gledamo IDS je pokazao moć, jer je i u Poreču i Bujama jedini imao kandidate u svim mjesnim odborima i ako je točno da je najviše svojih glasača animirao za izlazak na glasanje, to samo pokazuje da ta stranka i dalje ima najrašireniju organizaciju i najveći animacijski potencijal u Istri.

Zapravo, u Istri se na političkom polju ništa bitno nije promijenilo. IDS je i dalje dominantna stranka. Netko će nakon ovih pobjeda u Poreču i Bujama reći da se IDS vratio. Meni se čini da nigdje nije ni otišao.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa