Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Paus, Daus i Mini Maus

0
Paus, Daus i Mini Maus

Promocijom spota s Daliborom Pausom u glavnoj ulozi, IDS je započeo predkampanju za predstojeće parlamentarne izbore. IDS-ovi marketinški stratezi ovim spotom očito žele povećati vidljivost predsjednika stranke, kojem funkcija načelnika male općine Barban u tome slabo pomaže.

Kao predsjednik stranke Dalibor Paus će biti prvi na listi IDS-PGS i to je jedna od dvije stvari koje trenutno nisu nepoznanice. Druga je da će na listi biti i predsjednik PGS-a Darijo Vasilić, ali još nije sigurno na kojem mjestu. S obzirom da IDS samostalno može osvojiti tri mandata, onda bi najlogičnije bilo da Vasilić bude na četvrtom mjestu.

Ako bih se trebao kladiti tko će biti na drugom mjestu, svoj ulog bih stavio na Emila Dausa, političkog tajnika stranke i predsjednika Kluba zastupnika IDS-a u Hrvatskom saboru. Daus je najbolji IDS-ov saborski zastupnik još od vremena Jakovčića, Heraka, Kajina i Debeljuha, jedan je od najboljih IDS-ovih govornika i nekako bi bilo logično da, zbog kontinuiteta, barem jedan IDS-ovac iz sadašnjeg saziva, bude i u budućoj saborskoj postavi.

Nedavno sam pisao da je uvjet porečkog gradonačelnika Lorisa Peršurića da prihvati kandidaturu za župana na izborima 2025. godine, visoko mjesto na listi za Sabor, kako bi imao odstupnicu ako ne postane župan.

No, IDS će odstupiti od svoje proklamirane rodne ravnopravnosti ako na jednom od tri mjesta koja vode u Sabor ne bude žena. To su pravilo napokon ispoštovali tek na prošlim izborima kada su, više pod pritiskom medija, kandidirali Katarinu Nemet. Jedina IDS-ovka u povijesti koja je do tada bila u Saboru je Dorotea Pešić Bukovac, ali samo radi toga jer je bila iz Rijeke, gdje se stranka početkom stoljeća pokušala jače pozicionirati. Dakle, u tri desetljeća IDS je u Saboru imao 18 različitih zastupnika, od kojih samo dvije žene. Loše za stranku koja se deklarira kao lijeva, moderna i liberalna.

Dakle, ako će prvi na listi biti Paus, drugi Daus, treća mora biti žena. Malo ću se našaliti pa reći da bi se IDS-ov klub tada mogao zvati 'Paus, Daus i Mini Maus'. A koja od IDS-ovki bi bila Mini Maus? Hoće li Katarina Nemet dobiti priliku za još jedan mandat ili će u Sabor neka druga članica stranke?

Hijerarhijski trenutno su najvažnije potpredsjednice stranke iz ženske kvote Elena Puh Belci i Ariana Brajko Gall. U izvršnoj vlasti najvišu dužnost ima Sandra Ćakić Kuhar, predsjednica Skupštine Istarske županije. Osim njih, članice Predsjedništva stranke još su: Valentina Orbanić (predsjednica Kluba mladih IDS-a) i Helga Može (predsjednica Kluba žena IDS-a).

Kada je pak riječ o izbornim pobjednicama, jedine dvije IDS-ove načelnice općine su Glorija Paliska iz Raše i Irene Franković iz Svete Nedelje.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa