Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Autori ovakvih fotografija umjesto empatije izazivaju suprotan učinak

3
Autori ovakvih fotografija umjesto empatije izazivaju suprotan učinak

Od početka ruskog napada na Ukrajinu uz ratne operacije paralelno se odvija i propagandni rat forvardušama, pa u zadnjih godinu i pol dana svakodnevno putem Vibera ili WhatsAppa primam razne fotke, što duhovite, što ozbiljne, koje zauzimaju jednu ili drugu stranu u sukobu, ovisno o tome kome naginje onaj tko ih šalje. Primjerice, najgluplja proruska šala mi je kada Chuck Norris sav isprebijan bježi iz Ukrajine i panično viče: „Al ga bije taj Putin.“

Isto je i s najnovijim sukobom na Bliskom istoku. No, jedno je kada je nešto smješno ili glupo, a drugo kada se stradanja koriste za najperfidniju fake propagandu. Jutros sam dobio jednu takvu fotografiju iz aktualnog sukoba Izraelskih oružanih snaga i Hamasa, kojoj je očito bio cilj da kod primatelja izazove empatiju, a kod mene je učinila suprotan učinak – naprosto ne iznerviralo kako netko može stradanje djece zloupotrebljavati na tako nizak način.

Fotografija djeteta koje svjedoči eksploziji ispred sebe najobičnija je montaža. Osim što se iz aviona vidi da je dijete netko 'nalijepio' na sliku s eksplozijom u pozadini, ona je promašena iz još dva razloga. Prvo, da se ova eksplozija doista dogodila tako blizu, i dijete i fotograf bi odletjeli stotinjak metara od mjesta 'fotografiranja'. Drugo, da mi je znati koji bi to 'fotograf' u ovoj situaciji slikao dijete umjesto da ga zgrabi i skloni od eksplozije.

Situacija u Pojasu Gaze doista je mučna, ali s ovakvim falsifikatima oni koji ih šalju postići će samo jedno – da im se neće vjerovati i kada doista budu dokumentirali neku potresnu scenu.  

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa