Komentar dana Nenada Čakića

Zlatko Komadina je najveći dobitnik jučerašnjeg događanja u Pazinu

1
Zlatko Komadina je najveći dobitnik jučerašnjeg događanja u Pazinu

Svečana sjednica Skupštine Istarske županije povodom Dana Istarske županije, 80. obljetnice donošenja Rujanskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom i 30. obljetnice Istarske županije privukla je mnoga zanimljiva politička lica iz Istre, Primorja, te državnog vrha. Glavna zvijezda bio je premijer Andrej Plenković.

Došao je u Pazin i Peđa Grbin, predsjednik SDP-a i vjerojatni prvi na listi te stranke u našoj izbornoj jedinici na idućim parlamentarnim izborima. Tko će biti drugi na toj listi još se ne zna, ali na primorsko-goranskog župana Zlatka Komadinu, još uvijek se isplati kladiti. Iako je Komadina na svečanosti, na kojoj je njegov potencijalni politički partner Boris Miletić bio domaćin, imao poseban status, što samo govori koliko su se dva župana politički zbližila posljednjih mjeseci, mislim da Komadina još uvijek nije rekao zbogom SDP-u. Usudim se reći da je primorsko-goranski župan bio najveći dobitnik jučerašnjeg događanja u Pazinu. Zacementirao je svoje političko partnerstvo s Borisom Miletićem, s kojim bi mogao napraviti zajedničku nezavisnu listu, ali si je i otvorio vrata za moguće visoko mjesto (što je njegov uvjet) na SDP-ovoj listi.

Peđa Grbin nije ništa govorio, ali je samo svojom pojavom privlačio pozornost. Kada sam ga vidio odmah sam se sjetio nedavne izjave saborskog zastupnika Mosta Nine Raspudića, koji je za sebe rekao da je „viši i pametniji od Plenkovića“, što bi valjda trebalo značiti da bi zbog toga bio bolji premijer od Plenkovića. Pa ako je visina kriterij, onda je Grbin uvjerljivo bolji i od Raspudića i Plenkovića.

Među govornicima su bila dva HDZ-ovca (premijer Andrej Plenković i saborski zastupnik Anton Kliman, koji je bio izaslanik Predsjednika Sabora), dvoje SDP-ovaca (Zlatko Komadina i Melita Mulić, izaslanica Predsjednika Republike) i samo jedna IDS-ovka, Sandra Čakić Kuhar, koju je po protokolu bilo nemoguće izbjeći jer je predsjednica Skupštine Istarske županije, čija se svečana sjednica održavala. Prvi put u 30 godina svečana sjednica povodom Dana Istarske županije nije 'mirisala' po IDS-u.

Prvom istarskom županu, pokojnom Lucianu Delbiancu posthumno je, povodom 30. rođendana Istarske županije, dodijeljena zahvalnica za poseban doprinos u području stvaranja regionalne samouprave. Ivana Jakovčića, koji je također bio na svečanoj sjednici, nitko nije ni spomenuo, iako je zaslužan za većinu stvari s kojima se Županija hvalila u zanimljivom filmu snimljenom povodom 30 godina Istarske županije.

Zanimljivo je da je Nina Jakovčića protokol smjestio na stolicu do Damira Kajina, a na svečanost je došao u društvu predsjednika IDS-a Dalibora Pausa.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa