Komentar dana Nenada Čakića

Da li bi Laginja, Mandić, Spinčić i Ronjgov glasali za HDZ ili IDS?

1
Da li bi Laginja, Mandić, Spinčić i Ronjgov glasali za HDZ ili IDS?

Hrvatski sabor u srijedu je raspravljao o konačnom prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor koji se mijenja temeljem odluke Ustavnoga suda, kojom aktualni zakon prestaje vrijediti 1. listopada.

O promjenama u našoj VIII. Izbornoj jedinici već smo pisali. Prva je da se Matulji iz naše prebacuju u VII. izbornu jedinicu, a druga da se u VIII. izbornu jedinicu pripaja grad Novi Vinodolski. To naravno nije slučajno, jer je Oleg Butković, koji će biti prvi na listi HDZ-a, godinama bio gradonačelnik Novog Vinodolskog i to vrlo uspješan i popularan.

Međutim, Novi Vinodolski nije prebačen u VIII. Izbornu jedinicu kako bi se Oleg Butković umjesto u VII. mogao kandidirati u VIII. izbornoj jedinici, što mnogi, pa čak i uvažena komentatorica Novog Lista Tihana Tomičić, pogrešno pišu. Butković je oduvijek kandidat u VIII. Izbornoj jedinici i čudi me da Tihana to ne zna.

No, s dodatnim glasovima iz Novog Vinodolskog HDZ će sigurno biti bliže svom cilju od pet saborskih mandata u našoj izbornoj jedinici.

Saborski zastupnik IDS-a Emil Daus je otišao korak dalje pa je protiv HDZ-ovog prekrajanja ove izborne jedinice u pomoć pozvao hrvatske narodne preporoditelje Matka Laginju, Matka Mandića, Vjekoslava Spinčića i Ivana Matetića Ronjgova, koji su rodom iz bliže i dalje okolice Matulja.

"HDZ je 2023. godine odlučio da su Butković i Klarić važniji od Laginje, Mandića, Spinčića, Ronjgova i da je normalno da su Matulji zajedno s Petrinjom, Kutinom, Glinom, Obrovcem, Ražancem“, pokušao je poentirati Daus.

No, ako ćemo već vući paralele s poviješću, onda ću se i ja malo poigrati. Kada bi netko nekim vremeplovom Laginju, Mandića, Spinčića i Ronjgova vratio u današnje vrijeme, uvjeren sam da bi po svojim uvjerenjima prije glasali za HDZ nego IDS.

Naravno da je HDZ krojio izborne jedinice prema svojim interesima, kao što bi to vjerojatno radio i SDP da je sada na vlasti. Ali to im neće puno pomoći ako većinu birača ne uvjere da baš njima trebaju povjeriti svoje glasove.

Sadašnja, potpuno nelogična i nezgrapna podjela Hrvatske na deset izbornih jedinica napravljena je u Šeksovom laboratoriju 1999. godine kako bi spriječila očekivani HDZ-ov poraz na izborima 2000. godine. Sjećate se, nije im pomoglo. Kao što im još uvijek važeća podjela na izborne jedinice nije pomogla ni 2011. godine, kada je HDZ također izgubio izbore. Isto tako, iako je SDP sa strankama ljevice u dva navrata bio na vlasti nikada im nije palo na pamet mijenjati sadašnje nelogične izborne jedinice. Nisu važne granice izbornih jedinica, nego uvjerljivost kod birača.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa