Komentar dana Nenada Čakića

Tri političke zanimljivosti sa svečanosti u tunelu Učka

1
Tri političke zanimljivosti sa svečanosti u tunelu Učka

Na svečanosti povodom probijanja druge cijevi tunela Učka, održanoj 18. rujna duboko u planini, točno na sredini probijene cijevi, okupio se čitav državni vrh bez Predsjednika Republike, te sva politička krema iz obje županije koje planina Učka razdvaja, a istoimeni tunel spaja.

Kada je toliko različitih političara na malom prostoru, pažljivom promatraču teško mogu promaknuti intrigantni politički detalji, a za ovu prigodu izdvojio sam tri zanimljivosti.

Prva, pomalo duhovita situacija bio je raspored sjedenja. Naime, protokolom su predsjednik istarskog HDZ-a Anton Kliman i predsjednik IDS-a Dalibor Paus smješteni jedan pored drugoga. Predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese bio je smješten dva reda iza njih. Domaćini svečanosti su ovakvim rasporedom sjedenja očito htjeli poslati poruku da su HDZ i IDS najvažnije stranke u Istri, ali to onda znači da su Pausa na svečanost pozvali kao predsjednika IDS-a, a ne kao načelnika Barbana, što nije baš uobičajeno na ovakvim događajima.

Naime, osobe se prema stranačkim funkcijama zovu samo na političke skupove. Dalibor Paus kao predsjednik IDS-a može doći na neku IDS-ovu presicu, na Sabor IDS-a ili kao posebni gost na događaju u organizaciji neke druge političke stranke. Na svečanost otvaranja jednog ovakvog infrastrukturnog objekta može doći samo kao načelnik Općine Barban.

Naravno, možemo se sada praviti blesavi, pa postaviti naivno pitanje zašto je protokol saborske zastupnike Sanju Radolović, Emila Dausa i Marina Lerotića smjestio zajedno, a saborskog zastupnika Antona Klimana pored načelnika Općine Barban. Usput, na svečanost su pozvani svi istarski gradonačelnici i načelnici onih općina kroz koje prolazi Ipsilon. Barban to još uvijek nije, barem dok se ne izgradi most preko doline rijeke Raše i Istarski Ipsilon postane Istarski Iks, a Paus to može doživjeti samo u dubokoj starosti.

Druga zanimljivost bio je izbor govornika. Naime, ako je govorio predsjednik Vlade Andrej Plenković, zašto onda mora govoriti i ministar iz njegove Vlade, u ovom slučaju Oleg Butković? To je kao da na nekoj lokalnoj svečanosti pored gradonačelnika ili župana svoj govor održi i neki od njegovih pročelnika. To naravno nema veze s time što će Butković biti prvi na listi HDZ-a u ovoj izbornoj jedinici.

Za treću zanimljivost pobrinula su se dva župana, Boris Miletić i Zlatko Komadina, za koje se nagađa da će na idućim parlamentarnim izborima izaći sa zajedničkom nezavisnom listom. Ili više ne treba nagađati? Naime, nakon službenog djela programa oba župana zamolio sam za zajedničku fotografiju uz šaljivu opasku da će mi fotka poslužiti za neku zloupotrebu. To je inače poštapalica koju često koristim kada političare slikam u neobičnim situacijama ili društvima (isto sam rekao Klimanu i Pausu dok sam ih slikao kako sjede jedan pored drugog). Zanimljivo, na moju šalu, župan Komadina je znakovito rekao: „Pa iskoristit ćete fotografiju kada bude izborna kampanja“.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa