Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Isticanje premijerskih kandidata je promašena izborna strategija

0
Isticanje premijerskih kandidata je promašena izborna strategija

Stranka Možemo je 16. rujna objavila da će saborska zastupnica Sandra Benčić biti njihova kandidatkinja za premijerku. Možemo imaju dva ravnopravna lidera (oni ih zovu koordinatori), Sandru Benčić i Tomislava Tomaševića, pa je njezin izbor za premijersku kandidatkinju sasvim logičan i očekivan.

Nakon što je SDP kao svog kandidata za premijera istaknuo predsjednika stranke Peđu Grbina, sada na ljevici imamo još jednog izazivača aktualnom premijeru Andreju Plenkoviću.

No, osim što je predizborno isticanje imena premijerskog kandidata svojevrsna predizborna manipulacija, da ne kažem prijevara, ono je za SDP i Možemo i totalno promašena izborna strategija.

Zašto je to predizborna manipulacija? Zato što birači na parlamentarnim izborima biraju saborske zastupnike, a ne premijera. To bi čak donekle imalo i smisla da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, pa da nositelji listi budu i kandidati za premijera. Tako je bilo na lokalnim izborima prije uvođenja neposrednog izbora načelnika, gradonačelnika i župana. Iako to nije bila obaveza, prešutno pravilo bilo je da je prvi na listi istovremeno i kandidat za načelnika, gradonačelnika ili župana.      

Međutim, na parlamentarnim izborima Hrvatska je podijeljena u 10 izbornih jedinica i takozvani kandidat za premijera ili premijerku može biti prvi na listi samo u jednoj od 10 izbornih jedinica. Konkretno, Sandra Benčić bit će kandidatkinja u jednoj od dvije zagrebačke izborne jedinice, što znači da glasač iz Istre na svom izbornom listiću nigdje neće moći zaokružiti njeno ime. Istrijani koji na izborima zaokruže Možemo neće glasati za to da Sandra Benčić postane premijerka nego da Dušica Radojčić, Suzana Jašić ili neki drugi istaknuti istarski Možemovac uđe u Sabor.

Zašto je isticanje premijerskih kandidata pak totalno promašena izborna strategija SDP-a i Možemo? Zato što je Andrej Plenković u ovom trenutku jedino što vrijedi u HDZ-u. Za neodlučne birače centra (u kakve primjerice spadam i ja) aktualni premijer Plenković jedina je slamka koja ih može natjerati da na parlamentarnim izborima glasaju za HDZ. Ako birači centra moraju birati između Andreja Plenkovića, Peđe Grbina i Sandre Benčić, bez razmišljanja će odabrati Plenkovića.

Plenković je najbolje što HDZ u ovom trenutku može ponuditi neodlučnim biračima centra, stoga je promašena svaka predizborna strategija koja u prvi plan stavlja nekog drugog premijerskog kandidata. S obzirom na nesposobnjakoviće, kokošare i lopove s kojima je Plenković okružen ili je bio okružen (čast izuzecima poput ministra Olega Butkovića), Možemo i SDP bi puno više postigli kada bi javnosti, umjesto premijera, predstavili svoje kandidate za ministre. (Foto: Josip Regović/PIXSELL)

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa