Komentar dana Nenada Čakića

Najviše bespravne gradnje u gradovima i općinama u kojima je IDS na vlasti?

1
Najviše bespravne gradnje u gradovima i općinama u kojima je IDS na vlasti?

Krajem siječnja ove godine svih pet gradova i 12 općina u kojima je IDS na vlasti pokrenuli su stranicu bespravnagradnja.hr na kojoj se objavljuju lokacije bespravno sagrađenih objekata i njihov ukupan broj, a građani putem te stranice na jednostavan način mogu prijavljivati objekte na čiju legalnost sumnjaju.

Inicijativu su formalno pokrenuli: Buje, Labin, Novigrad, Poreč, Rovinj, Barban, Cerovlje, Grožnjan, Kaštelir-Labinci, Ližnjan, Lupoglav, Marčana, Pićan, Raša, Sveta Nedelja, Svetvinčenat i Vrsar. No, u stvarnosti to je IDS-ov politički projekt, stranica je osmišljena i napravljena u stranci, a gradovi inicijatori u nju su se uključili po partijskoj liniji.

Od tada je prošlo gotovo deset mjeseci, a u inicijativu su se u međuvremenu uključili i neki gradovi i općine u kojima IDS nije na vlasti. Iz Istre su to gradovi Pula i Vodnjan, te općine Brtonigla, Kršan i Višnjan, a izvan Istre gradovi Krk, Mali Lošinj, Supetar i Makarska te općina Pirovac.

Na stranici je podatak da je trenutno na njoj evidentirano 814 bespravno sagrađenih objekata, ali ta je brojka možda i veća jer čini se da se posljednjih mjeseci stranica i nije previše ažurirala. Naime, u rubrici 'Iz medija' najsvježiji link na neki članak o bespravnoj gradnji je od 8. ožujka, što znači da više od pola godine ništa nije osvježavano.

Najzanimljivija, ali za pokretače stranice sigurno najspornija je interaktivna karta na kojoj su označeni svi primjeri bespravne gradnje. Naime, kao što inicijatori i sami poručuju: „Putem ove stranice građani mogu vidjeti koliko je bespravno izgrađenih objekata u Hrvatskoj i gdje se oni nalaze“.

Problem je što se na karti nalaze samo bespravni objekti koji se nalaze na područjima u kojima je IDS na vlasti. To je vjerojatno zbog toga što je stranka u tim područjima više animirala svoje članstvo da slika i prijavljuje bespravne objekte, ali netko neupućen kojeg guglanje dovede do stranice, pomislit će da je u Istri građevinski nered samo u gradovima i općinama u kojima je IDS na vlasti.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa