Komentar dana Nenada Čakića

Splitski papak nije ni do koljena beogradskom gelipteru od prije 46 godina

1
Splitski papak nije ni do koljena beogradskom gelipteru od prije 46 godina

Hajduk je u subotu doživio prvi prvenstveni poraz ove sezone. Za navijače 'Bilih' to je posebno bolan poraz, jer se dogodio na njihovom Poljudu i to od osrednje Istre 1961, momčadi koja se sigurno neće boriti za vrh tablice.

Za jednog navijača poraz u zadnjoj minuti produžetka bio je toliko frustrirajući da je svoj bijes (umjesto na igračima svoje momčadi) odlučio iskaliti na pričuvnom igraču Istre, 27-godišnjem Šveđaninu Ericu Björkanderu, pogodivši ga nekim predmetom u glavu.

U izvješću delegata nakon utakmice pisalo je da je Björkander pogođen staklenom bočicom.

To me podsjetilo na jedan sličan događaj od prije 46 godina, kojeg se vjerojatno sjećaju svi ljubitelji nogometa stariji od 50 godina. Bilo je to 30. studenog 1977. godine na stadionu Crvene Zvezde u Beogradu, popularnoj Marakani. Poljud tada još nije bio ni izgrađen.

Igrala se nogometna utakmica između Jugoslavije i Španjolske, odlučujuća kvalifikacijska utakmica za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Argentinu. Na kraju je završilo tužno, porazom Jugoslavije 0:1, kao i većina utakmica nogometne reperezentacije bivše države. Nažalost, ta reprezentacija, iako smo je voljeli, svojim je navijačima rijetko priređivala radosti. Bila je poput sadašnje srpske reprezentacije, puna odličnih igrača ali bez većih uspjeha na europskim i svjetskim prvenstvima.

Ta utakmica, koju su španjolski mediji prozvali 'La batalla de Belgrado', ostat će upamćena po dva pogotka – pobjedničkom golu Rubéna Cano Martineza u 70. minuti i pogotka bocom u glavu Juana Gómez Gonzáleza, poznatijeg kao Juanito u 76. minuti, kada je izlazio iz igre.

No, za razliku od Björkandera na Poljudu, koji jadan nije ni igrao, Juanito je dok je izlazio iz igre nekulturno prstom gestikulirao prema publici na Marakani. Samo nekoliko sekundi nakon te gestikulacije iz tribine je prema njegovoj glavi doletjela boca, pa se taj pogodak može promatrati i kao jedan izuzetan primjer preciznosti i brze reakcije. Tko god je Juanita te večeri pogodio u glavu, pokazao je veću razinu koncentracije od svih 13 igrača 'Plavih' koji su te hladne novembarske večeri narodima i narodnostima Jugoslavije priuštili toliko tuge i razočaranja.

Zato ovaj splitski papak, što je na Poljudu pogodio švedskog braniča, nije ni do koljena beogradskom gelipteru od prije 46 godina. Jer dok je ovaj s Marakane točno znao kada, kako i zašto pogoditi Juanita u glavu, ovaj splitski amater vjerojatno ni sam ne zna zašto i kamo je bacio bocu. Umjesto da bocom gađa nekog od igrača Hajduka, njihovog trenera Ivana Leku ili pak mladog Štinjanca Matea Lisicu, strijelca pobjedonosnog gola za Istru, papčina ide gađati igrača s klupe.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa