Komentar dana Nenada Čakića

Crobarometar je zabavno mjerenje: od 50 Istrijana 27 će glasati za IDS

1
Crobarometar je zabavno mjerenje: od 50 Istrijana 27 će glasati za IDS

Tradicionalno mjesečno istraživanje Crobarometar zabavno je mjerenje koje u određenom mjesecu može usrećiti ili rastužiti neku političku stranku, ali objektivno ono ni približno ne oslikava trenutno raspoloženje birača. I to iz dva razloga – jer se ispitivanje radi na vrlo malom uzorku (u kolovozu na 989 punoljetnih građana) i što se Hrvatska promatra kao jedna izborna jedinica.

Budući da je na parlamentarnim izborima (a oni su sada najvažniji) Hrvatska podijeljena u deset izbornih jedinica, rezultati Crobarometra ni približno ne mogu pokazati očekivanja neke stranke na izborima. Osim donekle HDZ-u i SDP-u jer te dvije stranke jedine ravnomjerno pokrivaju svih deset izbornih jedinica.

Prema zadnjem istraživanju Crobarometra, HDZ ima potporu 27,9 posto birača, SDP je na 11,5 posto potpore, Možemo ima 10,4 posto, Most je četvrti sa 8,7 posto, Domovinski pokret peti sa 6,5 posto, IDS šesti sa 2,8 posto, te slijede HSU sa 2,1, HSS sa 1,7 i Socijaldemokrati sa 1,6 posto.

U stvarnosti Možemo stoji puno lošije od SDP-a jer oni praktički postoje samo u Zagrebu. Ako je uzorak nešto manji od tisuću anketiranih, a Zagreb po stanovništvu čini četvrtinu Hrvatske, onda u takvoj anketi Možemovcima nije teško 'osvojiti' deset posto, odnosno oko sto glasova anketiranih. U stvarnosti, to su samo dvije izborne jedinice, a što je s preostalih osam? Hoću reći da će na pravim izborima SDP osvojiti puno više mandata od Možemo, iako su po Crobarometru gotovo izjednačeni.

Crobarometar ne uzima u obzir činjenicu da su sve hrvatske stranke, osim HDZ-a i SDP-a, uglavnom regionalno pozicionirane. To nije samo Možemo, koji najveću podršku ima u Zagrebu. Domovinski pokret također je raspoređen na dvije, najviše tri izborne jedinice.

Najveća zabluda je kod IDS-ovih 2,8 posto. Što uopće taj postotak znači na tako malom uzorku? Da budem precizniji, to znači da je u anketi 27 osoba reklo da će na izborima glasati za IDS. Ako je anketa rađena profesionalno, onda je od 989 anketiranih, barem njih 50 trebalo biti iz Istre. Dakle od 50 anketiranih Istrijana, njih 27 reklo je da će glasati za IDS. Slučajnim odabirom anketari su mogli 'pogoditi' dvadeset HDZ-ovaca ili Možemovaca i samo deset IDS-ovaca. I tada bi svi pričali kako je IDS zabilježio veliki pad potpore. Neki bi čak išli analizirati zbog čega se to dogodilo, a razlog bi vjerojatno bio banalan – u Nedešćini se toga dana anketarima nitko nije javio na telefon, a u Funtani gotovo svi.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa