Komentar dana Nenada Čakića

Bolje da nam turisti pišaju po ulicama, nego da se tuku poput naših u Grčkoj

1
Bolje da nam turisti pišaju po ulicama, nego da se tuku poput naših u Grčkoj

Priča prva. Bilo je oko šest ujutro na autobusnom stajalištu za radničke linije. Pospane radnice i radnici ulazili su u autobuse koji su ih vodili do njihovih tvornica, a u čekaonici jedan je mladi par vodio ljubav. Bili su pijani, a vjerojatno i malo urokani, pa uopće nisu obraćali pažnju na ljude oko sebe koji su se snebivali dok su prolazili pored njih.

Priča druga. Tri pijana mladića vraćala su se kući iz noćnog provoda, a put do višekatnice u kojoj su stanovali vodio je preko glavne ceste. Dva mladića su prešla cestu, ali treći je bio toliko pijan da se samo zastavio i legao na sredinu. Ova dvojica nisu ga ni pokušavala maknuti s ceste, nego su se počeli mahnito cerekati prema njemu, ohrabrujući ga da što dulje ostane na cesti. Maknuli su se tek kada je naišao lokalni autobus. Vozač je stigao zakočiti, izašao je ljut iz autobusa i uz najveće psovke svu trojicu potjerao s ceste.

Znam da ste pomislili da su to još dvije 'šokantne' priče o pijančevanjima i bludničenjima razuzdanih i nekulturnih mladih turista na našoj obali, ali morat ću vas razočarati. Ovo su dogodovštine iz moje mladosti, a akteri su moji sugrađani.

Uvjeren sam da takvih slučajeva ima i među današnjim generacijama, jer uvijek je bilo mladih koji su pretjerivali s pićem i onda radili sranja i uvijek će ih biti.

Razlika u odnosu na strane turiste je što je njih postalo jako popularno snimati i stavljati ih na društvene mreže. U moje vrijeme nije bilo pametnih telefona i interneta, pa seks na autobusnom kolodvoru nikada nije postao viralan.

Također, iz nekog prešutnog kodeksa solidarnosti među domaćom mladeži, nitko ne snima svinjarije domaćih dečki i cura, ali se zato svi iživljavaju na turistima. Najvažnije vijesti na hrvatskim portalima ovog su ljeta preslike raznih računa za precijenjene usluge te video snimke i fotografije pijanih mladih turista.

Kao da se nijedan lokalni mladić nikada nije toliko napio da nije mogao ustati? Kao da se nijedna lokalna djevojka nikada nije popišala na cesti? Uostalom, bolje da nam stranci pišaju po ulicama, nego da se tuku i razbijaju poput hrvatskih 'turista' u Grčkoj.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa