Komentar dana Nenada Čakića

Što je zajedničko Istri i istočnonjemačkim pokrajinama?

0
Što je zajedničko Istri i istočnonjemačkim pokrajinama?

Na današnji dan obilježava se Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Ovaj datum odabran je kao podsjetnik na 23. kolovoz 1939. godine kada je potpisan sramotni pakt Ribbentrop-Molotov, između Hitlerove nacističke Njemačke i Staljinovog komunističkog SSSR-a, kojim je Poljska podijeljena između ove dvije sile.

Dva totalitarizma, koja su obilježila 20. stoljeće u Europi, tada su nakratko postali saveznici i bili bi to vjerojatno ostali do kraja da Hitler 22. lipnja 1941. godine nije odlučio napasti SSSR. Komunisti su do tada doista vjerovali da im je Hitler saveznik, pa nije slučajno da je tadašnja KPJ ustanak protiv nacista i fašista pokrenula tek nakon njemačkog napada na SSSR.

No, na današnji dan zanimljivo je podsjetiti da u čitavoj Europi postoje samo dva područja koja su na svojoj koži osjetila oba totalitarizma – i komunizam i fašizam, odnosno nacizam. To su Istra i istočnonjemačke pokrajine koje su do 1990. tvorile marionetsku Demokratsku Republiku Njemačku (DDR).

Istra je od 1922. do 1943. bila pod fašizmom, od 1943. do 1945. pod nacizmom, te od 1945. do 1990. pod komunizmom. Jedino je Pula od 1945. do 1947. godine bila pod angloameričkom okupacijom, ali bila je to vojna uprava, pa se slobodno može reći da je totalitarizam ovdje stanovao punih 68 godina, čak 11 godina više nego u Istočnoj Njemačkoj.

Nacisti su na vlast u Njemačkoj došli 1933. godine. I dok je zapadni dio podijeljene zemlje od 1945. godine život nastavio u demokraciji, istočne pokrajine još su četiri desetljeća ostale u mraku totalitarzma, ovog puta komunističkog. 

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa