Komentar dana Nenada Čakića

Za labinsku nesreću nema odgovornih, krivi su samo novinari

19
Za labinsku nesreću nema odgovornih, krivi su samo novinari

Nakon nesreće s labinskim maturantima, suzdržao sam svoj komentatorski poriv. Kao žitelj Labina nisam htio dodatno dolijevati ulje na vatru, iako tu ima mnogo pitanja na koja bi neke institucije trebale dati odgovore, ali se potom na društvenim mrežama pojavio jedan post koji me isprovocirao na ovaj komentar.

Maturanti su počeli objavljivati i šerati post potpisan s 'Labinski maturanti', a koji im je očito napisao netko puno stariji od njih. U toj objavi relativizira se ičija odgovornost, a jedini koji se prozivaju su novinari.

Post je napisan po svim standardima kriznog PR-a, a osnovni postulat kriznog PR-a je relativiziraj krivnju, amnestiraj odgovorne, a bijes javnosti usmjeri prema nekom drugom. Autori ovog kriznog PR-a glavnu kritiku odlučili su prebaciti na novinare, očito aludirajući na našu redakciju koja je prva od medija bila na mjestu nesreće.

Žao mi je da su ovi mladi ljudi, tek od nedavno punoljetni, očito iz dobre namjere, uvučeni u ovaj perfidan pokušaj prebacivanja odgovornosti.

U pismu kojeg potpisuju 'Labinski maturanti' odmah na početku stoji: „Nakon tragedije koja se desila u petak, mislimo da je važno raščistiti neke stvari koje otežavaju ovu već dovoljno tešku situaciju. Desila se nesreća, nitko to nije očekivao. U ovakvoj situaciji, najgore što možemo raditi je tražiti krivca. Ovdje nisu krivi ni maturanti, ni škola, ni policija, ni roditelji, ni vozač. Traktori i kamioni su jedna školska tradicija koja je već dugi niz godina simbol naših norijada.“

U postu se dalje navodi da u „ovoj situaciji najmanje treba kriviti vozača koji je svojim postupcima doveo do najboljeg mogućeg ishoda ovakve nesreće“. „Važno je napomenuti da smo svi bili upoznati s načinom prijevoza, a i roditelji i profesori s nama. Bili smo svjesni situacije ali alkoholiziranja i ludorija nije bilo kod nijednog vozača. Uopće nije bilo potrebe za svakakve optužbe. Nije bez razloga rečeno da smo najmirnija generacija unazad nekoliko godina.

Naravno trebamo i pohvaliti hrabrost svih učenika, roditelja, profesora, medicinskih radnika i sugrađana koji su na mjestu nesreće pomagali svim ozlijeđenim bez imalo oklijevanja“, piše u objavi i onda slijedi ničim izazvan i potpuno nepotreban, ali očito ciljano osmišljen, napad na nas novinare.

„Novinare koji su bili prvi na licu mjesta i koji su umjesto pružanja pomoći odlučili slikati ozlijeđene maturante i od tragedije praviti senzaciju može samo biti sram. Nije li to sramotno, da su učenici, od 17, 18 i 19 godina, pomagali svim unesrećenima dok su 'odrasli' ljudi stajali ispred svih i fotografirali djecu kako leže nepomični na podu“.

Dragi maturanti, odnosno osobe koje su im napisale objavu, novinari su na mjestu nesreće samo radili svoj posao: slikali i izvještavali. Kada već prozivate „odrasle koji su stajali ispred svih“, zašto onda niste prozvali i političare koji su također bili tamo? Ni oni nisu pomagali unesrećenima.

Inače, to bi bilo kao da je netko u Turskoj, kada se tamo dogodio onaj katastrofalan potres, napisao objavu u kojoj relativizira ičiju odgovornost, pohvaljuje hitne službe i spasioce, ali kritizira novinare jer su slikali i snimali umjesto da pomažu izvlačiti unesrećene ispod ruševina.

Ajmo sada malo i o drugim činjenicama. Naša redakcija dojavu o nesreći dobila je nekoliko minuta nakon što se dogodila i naš novinar je odmah otišao u Prtlog. Ako niste znali, novinari to rade: idu na mjesto događaja i izvještavaju. Dok je naš novinar još bio na putu za Prtlog nama su sami maturanti poslali prve fotografije i prve informacije.

Prvu vijest naša redakcija objavila je samo 15 minuta nakon nesreće i u njoj je glavna informacija bila da nitko nije smrtno stradao. U trenutku kada je Labin bio pod sirenama nekoliko vozila Hitne pomoći, koje su počele pristizati iz čitave Istre, naš portal objavio je smirujuću vijest da nitko nije smrtno stradao. Građani Labina to su najprije doznali od nas, ni od Srednje škole ni od Grada, nego od nas.

Nakon toga smo vijest cijelo jutro osvježavali s novim informacijama, objavljujući u realnom vremenu nove podatke, brojke s izjavama odgovornih od ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu do ravnateljice Opće bolnice Pula. U tome nije bilo nikakvog senzacionalizma, a na fotografijama su bile 'zamagljene' sve osobe. Naše fotografije i naše informacije prenosili su svi hrvatski mediji.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa