Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Promjene izbornih jedinica: HDZ dugoročno računa na IDS-ove birače

0
Promjene izbornih jedinica: HDZ dugoročno računa na IDS-ove birače

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na nekadašnji Dan mladosti predstavili su prijedlog Zakona o izbornim jedinicama. Budući da se već ranije najavljivalo da neće biti nekih radikalnijih promjena ovog zakona, nitko nije ni očekivao da će ova Vlada imati hrabrosti promijeniti sadašnji nakaradni ustroj izbornih jedinica, koji je prvi put primijenjen na izborima održanim 3. siječnja 2000. godine.

Svaka podjela na izborne jedinice koja ne poštuje granice županija, je promašena. Jer čemu onda uopće županije, ako ne služe barem kao izborne jedinice?

Inače, ja sam si umislio (i moja supruga me u tome podržava) da sam upravo ja 1998. godine HDZ-u dao ideju za sadašnji izborni sustav. Naime, 1992. i 1995. godine izbori za Sabor bili su kombinacija većinskog i proporcionalnog sustava. Polovica zastupnika (oko 60-ak) birala se većinski po izbornim jedinicama (Istra je konkretno bila podijeljena u tri izborne jedinice), a preostala polovica na proporcionalan način s izbornih stranačkih listi, gdje je čitava Hrvatska bila jedna izborna jedinica.

Godine 1998. moja supruga Eleonora i ja smo za naš tadašnji tjednik 'Istarski glas' u Hrvatskom saboru radili intervju s ondašnjim glavnim tajnikom HDZ-a Dragom Krpinom. Nakon intervjua otišli smo u saborski restoran i pričali o svemu i svačemu, pa sam mu ja u jednom trenutku predložio da umjesto da imaju većinsko-proporcionalni sustav naprave kombinaciju i jednog i drugog na način da se Hrvatska podijeli u nekoliko (ja sam mu predlagao šest ili sedam) izbornih jedinica iz kojih bi se kandidati onda birali po proporcionalnom sustavu.

Ne znam je li netko možda u isto vrijeme razmišljao slično, ali ja znam da se moja ideja dopala Krpini i da je nekoliko mjeseci kasnije HDZ predložio upravo takav izborni zakon. Zato si ja već četvrt stoljeća umišljam da sam možda baš ja HDZ-ovce, preko njihovog tadašnjeg glavnog tajnika, potaknuo za takav izborni zakon.

Međutim, kada sam to predlagao Krpini, sigurno nisam mislio da bi izborne jedinice bile tako frankenštajnski osmišljene, bez logike i ikakvog teritorijalnog smisla. I onda, kada čovjek pomisli da nešto ne može biti gore, dogode se Plenković i Malenica i 'ugodno' nas iznenade, pa pokažu da i od goreg može biti gore.

Kada sam vidio promjene u našoj VIII. Izbornoj jedinici, od srca sam se nasmijao. Isti dan kada sam objavio komentar da je HDZ-ovac Oleg Butković političar s najvećim rejtingom u ovoj izbornoj jedinici, Vlada objavi prijedlog novih izbornih jedinica s dvije promjene i u VIII. izbornoj jedinici. Prva je da se Matulji iz naše prebacuju u VII. izbornu jedinicu, a druga da se u VIII. izbornu jedincu pripaja Grad Novi Vinodolski, gdje je Butković godinama bio gradonačelnik i to vrlo uspješan i popularan.

Osim što će se ovim izmjenama proširiti potencijalni HDZ-ov bazen glasača u našoj izbornoj jedinici, one pokazuju da HDZ procjenjuje (a i ja sam sklon takvom razmišljanju) da dugoročno IDS-ovo biračko tijelo (ako ta stranka i dalje nastavi padati) neće otići SDP-u ili nekim lijevim strankama, već HDZ-u. Zbog toga je HDZ-u u osmoj izbornoj jedinici važnije oslabiti IDS nego SDP i zbog toga su Matulji, koji po svemu pripadaju Istri, prebačeni u VII. izbornu jedinicu.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa