Komentar dana Nenada Čakića

Oleg Butković i Ivan Herak imaju najveći rejting u 8. izbornoj jedinici

0
Oleg Butković i Ivan Herak imaju najveći rejting u 8. izbornoj jedinici

Agencija 'Promocija Plus' provela je koncem travnja Ispitivanje javnog mnijenja preferencije stranaka, političara i političkih tema za 8. izbornu jedinicu.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 800 ispitanika, stratificirano po županijama i veličini naselja uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača i to po: spolu, dobi, obrazovanju i radnom statusu. Standardna greška uzorka iznosi +- 2.7%, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Najviše glasova, 29% dobiva lista SDP-a, 20,8 % dobiva HDZ, IDS dobiva 11,1 %, a izborni prag prolazi još samo Most koji dobiva 5,8 %. Izgledan je i prolaz Možemo (3%) i Radničke fronte (2,4%) ukoliko na izbore izađu u koaliciji, kao što su to učinili 2020. godine. Koalicijski partneri SDP-a i IDS-a iz 2020. godine dobili su slijedeći broj glasova: PGS 1,2%, HSU 0,4 %, Glas i Snaga ostali su u ovom istraživanju bez rejtinga. Neodlučnih je bilo 19,5 % birača.

Usporedbom s rezultatima parlamentarnih izbora održanih 2020. godine vidljivo je da tadašnja koalicija SDP-a i IDS-a koji su tada zajedno sa PGS-om, HSU-om, Glasom i Snagom izašli na izbore dobiva 2,83% glasova manje, a HDZ dobiva 1,71 % manje u odnosu na 2020. godinu.

Zanimljivi su rejtinzi političara, potencijalnih nositelja listi. Neto skor percepcija birača o pojedinom političaru iz 8. izborne jedinice (izrazito pozitivno i uglavnom pozitivno mišljenje u usporedbi s izrazito negativnim i uglavnom negativnim mišljenjem u odnosu na pojedine kandidate) pokazala je da Oleg Butković sa skorom + 39,3 % uživa daleko najveći ugled među biračima u 8. izbornoj jedinici. Butković odlično kotira ne samo među biračima HDZ-a već i među biračima SDP-a i IDS-a.

Drugi izbor birača 8. izborne jedinice je Ivan Herak sa pozitivnim skorom 15,2 %, daleko boljim ne samo od onog predsjednika IDS-a Dalibora Pausa (2,6%) već značajno boljim i od skora predsjednika SDP-a Peđe Grbina (+ 0,7%). Zanimljivost je da je iz istraživanja razvidno da Herak uživa veliku podršku kako među glasačima HDZ-a tako i među glasačima IDS-a, a da većinu podrške 'crpi' od birača koji su na prethodnim izborima glasali za stranke centra. Nakon Butkovićevog, najbolji rezultat među HDZ-ovim kandidatima ima Josip Ostrogović, predsjednik riječkog HDZ-a (+ 2,3%). Inače, riječki HDZ pod Ostrogovićevim vodstvom nedavno je pomeo SDP na izborima za Vijeća mjesnih odbora Grada Rijeke.

No, o raspletu situacije u 8. izbornoj jedinici kada su u pitanju SDP, IDS i HDZ ovisi i mogućim koalicijama.S obzirom na animozitete vodećih ljudi IDS-a i SDP-a i međusobna politička prepucavanja na dnevnoj razini, koalicija IDS-a i SDP-a u ovom trenutku nije realna.

Vratimo li se na izbornu 2016. godinu možemo konstatirati pad rejtinga, kako SDP-a koji sada u anketama dobiva 6,76 % glasova manje nego 2016. godine, i drastičan pad podrške IDS-u, koji sada dobiva gotovo dvostruko manje glasova nego 2016. godine. Podsjećanja radi 2016. godine SDP i IDS izašli su odvojeno na parlamentarne izbore i u koaliciji sa još po nekoliko političkih stranaka kumulativno dobili 58,5 % glasova birača (SDP s partnerima 35,76 % i IDS s partnerima 22,79%).

Koalicijski potencijal HDZ-a u 8. izbornoj jedinici praktički ne postoji, izuzmemo li moguću suradnju sa koalicijskim partnerima HNS-om i HSLS-om, koja se u nekoliko navrata i spominjala u regionalnim medijima.

U istraživanju Promocije Plusa 'simulirala' se moguća koalicija HDZ i HNS-a u 8. izbornoj jedinici i preferencije potencijalnih kandidata na takvoj listi. Daleko najveći ugled među biračima u 8. izbornoj jedinici uživa potpredsjednik HDZ-a i Vlade Oleg Butković, za kojega se je izjasnilo 24,5 % anketiranih. Drugi na listi je Ivan Herak, bivši ministar turizma, aktualni savjetnik ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac i član Uprave ACI d.d., kojeg podržava 9% anketiranih. Od ostalih HDZ-ovaca visok rejting imaju još samo predsjednik istarskog HDZ-a Antun Kliman i predsjednik riječkog HDZ-a Josip Ostrogović.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa