Komentar dana Nenada Čakića

Hrvatska bi kao svoje autohtono piće trebala zaštititi – šljivovicu!

2
Hrvatska bi kao svoje autohtono piće trebala zaštititi – šljivovicu!

Nakon višegodišnje bitke za teran, hrvatske proizvođače vina sada očekuje nova borba – za pravo na korištenje naziva prošek.

Iako je hrvatski prošek sasvim drugačije vino od talijanskog prosecca, drugačije se priprema i drugačijeg je porijekla, glasovima većine zastupnika članova europskog Odbora za poljoprivredu odlučeno je da „tradicionalni nazivi poput naziva prošek ne smiju podsjećati na već postojeće europske oznake zemljopisnog podrijetla, odnosno na talijanski prosecco“.

Istarski europarlamentarac Valter Flego već je najavio borbu za očuvanje naziva prošek, a zanimljivo je da će to činiti zajedno sa slovenskim kolegom Bogovičem.

Najprije smo se sa Slovencima godinama tukli zbog prava na naziv teran, a sada ćemo se uz njihovu potporu, vjerojatno godinama, s Talijanima tući zbog prošeka, odnosno prosecca.

Kao najmlađa članica EU stalno smo u nekoj defanzivi, pa bi bilo vrijeme da jednom krenemo i u ofenzivu. Stoga predlažem da Hrvatska kao svoje autohtono piće zaštiti – šljivovicu! Ovo popularno alkoholno piće tradicionalno se proizvodi u Slavoniji, ništa manje ni više nego u Srbiji ili BiH. Šljivovica je hrvatska isto koliko je teran slovenski.

Srbija i BiH ionako još dvadeset godina (a možda ni tada) neće ući u EU, pa nema nikakvih zapreka da Hrvatska šljivovicu registrira kao svoje piće. Kada (i ako) jednom Srbija i BiH uđu u EU neka se onda s nama (kao mi sa Slovencima zbog terana) tuku radi prava na šljivovicu. Spor će trajati godinama, Srbi će ga na kraju vjerojatno dobiti i bit će sretni da svoju šljivovicu od 2053. godine mogu zvati – Šljivovica Šumadija Srbija. Kao što mi svoj teran od 2017. godine smijemo zvati Teran Istra Hrvatska. (Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa