Komentar dana Nenada Čakića

Nemamo razumijevanja za suca, a imamo za kuhara koji neće raditi za 2.000 eura

3
Nemamo razumijevanja za suca, a imamo za kuhara koji neće raditi za 2.000 eura

Jučer se čitava Hrvatska zgražavala nad postupkom krčkog suca Antona Hlače, koji je odgodio zakazana ročišta, a u rješenju je napisao da je razlog tom potezu „zlovolja koja ga je obuzela kad je primio platnu listu za mjesec ožujak 2023. godine". Sudac se potom ispričao i sva ročišta koja je u svom protestu odgodio za studeni, zakazao za svibanj.

Moja prva reakcija, dok još nisam znao sve detalje, bila je: „Pa nitko te ne tjera da budeš sudac, odi u odvjetnike!“

No, to je pogrešno razmišljanje. Ako će svi suci i tužitelji odlaziti u odvjetnike, a liječnici i medicinske sestre u privatne klinike, tko će liječiti i od nepravde štititi običan narod?

Za Hlačin postupak počeo sam imati razumijevanja kada je u medijima objavljen njegov tekst obrazloženja za odgodu ročišta i kada sam shvatio da to nije nikakav hir „zlovoljnog suca“ već pravi protestni performans koji po ničemu nije drugačiji od legalnog protestnog performansa – štrajka! Zar nije štrajk tek performans kojim radnici izražavaju svoje nezadovoljstvo? Zašto imamo razumijevanja za štrajkove prosvjetara ili radnika čistoće, a nemamo za protestni performans jednog nezadovoljnog suca?

Jedan odvjetnik je komentirao da sudac Hlača ima pravo izražavati svoje nezadovoljstvo plaćom, ali da zbog toga ne smiju ispaštati drugi, u ovom slučaju stranke u postupcima koji su odgođeni. Ali zar nije isto i sa štrajkovima? I tamo radnici izražavaju svoje nezadovoljstvo, a ispaštaju učenici i njihovi roditelji, građani koji uredno plaćaju svoje račune za odvoz smeća ili pacijenti koji bi bili uskraćeni za liječničku skrb da i liječnici odu u štrajk.

Nije problem što je sudac Hlača na tako teatralan način odgodio ročišta, nego što sudac njegove razine ima prosječnu plaću od samo tisuću i pol eura. Zašto nam je tako teško razumijeti suca ili liječnika kada se žale da im je plaća samo 1,5 tisuća eura, a imamo razumijevanja za smetlara koji ne želi raditi za tisuću eura ili kuhara koji neće raditi za dvije tisuće eura? Nažalost, suce ne možemo uvoziti iz Filipina.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa