Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Nema ničeg jadnijeg od objavljivanja računa iz restorana na Facebooku

11
Nema ničeg jadnijeg od objavljivanja računa iz restorana na Facebooku

Slovenski mediji pišu kako su Slovenci, koji su proteklih uskrsnih blagdana boravili u Hrvatskoj, šokirani cijenama u kafićima i restoranima. Na društvenim mrežama pojavile su se brojne objave sa slikama računa iz raznih (uglavnom istarskih) restorana. 

Samo dan ranije Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, za N1 televiziju kazao je kako je važnija zarada i profit od fizičkih dolazaka, te da s održivim brojem gostiju „trebamo zaraditi što je maksimalno moguće, a istovremeno što manje koristeći fizičke resurse”.

„U teoriji popunjenosti hotelijerstva, ciljana razina popunjenosti je 92 posto. Ako smo popunjeni 100 posto, možemo se zapitati jesu li nam cijene možda preniske”, rekao je.

Iako cijene u restoranima ne možemo dovoditi u vezu s cijenama i brojem smještajnih kapaciteta, o kojima govori Ostojić, ovim dvjema informacijama zajedničko je da je prošlo vrijeme brojanja turista, jer ih je u sezoni ionako previše.

Dakle, Slovenci, Nijemci, Talijani, Austrijanci, koji će po restoranima i kafićima slikati račune i onda ih objavljivati po Facebooku, bolje da ostanu doma. Nema ničeg jadnijeg od toga. To je tako malograđanski. Baš me zanima bi li ijedan od tih Slovenaca, koji je slikao račun iz restorana i objavio ga na svom FB profilu, to učinio da je bio na izletu u Španjolskoj? Ne bi. Kurčio bi se na Facebooku s nekom fensi fotkom s plaže ili ispod palme, a iz restorana ne bi objavio račun nego fotku s Pina Coladom.

Srećom, u Istru još uvijek u najvećem broju dolaze gosti koji na društvenim mrežama objavljuju slične fotografije, slikani ispred Arene, ispod Motovuna ili u nekoj vinariji ili kušaonici maslinovog ulja.

Malograđani koji slikaju račune po restoranima neka ostanu doma. Jer ponavljam, turista je ionako previše. Kao i restorana. Jučer sam bio u Rovinju i šokirao sam se koliko puno restorana ima samo oko glavnog trga. Ne može s tako puno restorana biti neke velike kvalitete, jer je teško naći kvalitetne radnike i kvalitetne goste za sve te restorane.

Zato nam treba manje turista, manje restorana, manje apartmana i manje stranih radnika. I puno više skupih hotela.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa