Komentar dana Nenada Čakića

Jedva čekam Sanju Radolović i Dušicu Radojčić na istoj listi

1
Jedva čekam Sanju Radolović i Dušicu Radojčić na istoj listi

Iako je do parlamentarnih izbora još godinu dana, neki politički savezi već sada su vrlo izgledni. Zajednički izlazak na izbore SDP-a i Možemo! jedan je od njih. Peđa Grbin i ekipa oko njega već mjesecima otvoreno zagovaraju predizbornu koaliciju s Možemovcima. SDP-ova računica je jasna, stranka im je u padu, birači im (doslovno) odumiru i u savezu s Možemo! zagrabili bi u generacijski šire biračko tijelo.

Što bi od svega toga imalo Možemo!, zapitat će se mnogi. Usudim se reći da bi od te koalicije čak veće koristi imali Možemovci. I njihova računica je jasna, Možemo! u ovom trenutku postoji samo u Zagrebu, Rijeci i Istri. U Dalmaciji i Slavoniji vjerojatno imaju simpatizere, ali nemaju nikakve organizacije ni istaknute lokalne političare.

U koaliciji sa SDP-om, ako ispregovaraju odnos 2:1 u korist starijeg partnera, u svakoj izbornoj jedinici na zajedničkoj listi imali bi zagarantirano treće i šesto mjesto. Sada imaju samo četiri saborska zastupnika, a ovako bi mogli računati na sigurnog jednog u barem sedam-osam izbornih jedinica, a u Zagrebu, Istri i Rijeci i više, što bi im u Saboru donijelo možda i deset zastupnika.

Dakle, koalicije između SDP-a i Možemo! će sigurno biti, jer odgovara i jednima i drugima.

Meni će osobno najzanimljivije (i najzabavnije) biti vidjeti sadašnju saborsku zastupnicu Sanju Radolović (SDP) na istoj listi s Dušicom Radojčić (Možemo!). Jedva čekam njihov srdačni zagrljaj dok budu zajedno proslavljale izborni rezultat.

Iako, neće ta situacija biti nikakva novost za Istru. Znamo kakva netrpeljivost vlada između nekih istarskih SDP-ovaca i IDS-ovaca, između Silvana Hrelje i IDS-ovaca, pa su se nekoliko puta svejedno svi našli na istoj listi za Sabor i zajedno se smješkali pred građanima i novinarima na predstavljanjima u Circolu.

Ali međusobna netrpeljivost između Sanje Radolović i Dušice Radojčić bit će najmanji problem za koaliciju SDP-Možemo!. Veći je izazov kako uskladiti njihove programe. SDP se zauzima za sustavnu politiku stanogradnje u Hrvatskoj, a u mentalnom sklopu Možemovaca je da se ništa ne smije graditi. Stoga im predlažem da tijekom izborne kampanje organiziraju zajedničke političke tribine pod nazivom „Kako izgraditi stambenu zgradu bez ijednog posiječenog grma“.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa