Komentar dana Nenada Čakića

Radije ću u Istri jednu tvornicu oružja nego tisuću novih apartmana

6
Radije ću u Istri jednu tvornicu oružja nego tisuću novih apartmana

Zastupnik IDS-a Marin Lerotić u Saboru je postavio pitanje hoće li potencijalni budući većinski vlasnik Uljanik brodogradilišta 1856 u Puli proizvoditi i oružje.

Lerotić svoje pitanje zasniva na informaciji da se češko poduzeće CE Industries, koje je dalo ponudu za kupnju pulskog brodogradilišta, u Češkoj i Slovačkoj bavi proizvodnjom i prodajom naoružanja te da su u svojoj ponudi za kupnju najavili da će se nastaviti baviti brodogradnjom, ali i drugim djelatnostima u kojima posjeduju iskustvo i znanje, a „za što se vrlo lako može zaključiti da je proizvodnja naoružanja“.

Lerotić je kazao da građanima Pule nije prihvatljivo da se u centru Pule proizvodi oružje, municija ili drugo naoružanje te je ukazao na činjenicu trenutnih prostornih planova Grada Pule koji to područje definiraju kao brodograđevno, što je izuzetno bitno za Pulu, Istru, ali i Hrvatsku kojoj je prijeko potrebna proizvodna djelatnost i izvozna industrija.

Ne vidim u čemu je problem? Zar nije i vojna industrija „prijeko potrebna proizvodna djelatnost i izvozna industrija“? Proizvodnja oružja je normalna svugdje u svijetu i u takvoj industriji zaposleni su najkvalitetniji radnici i stručnjaci. Titova Jugoslavija, na koju se mnogi u Puli i Istri vole pozivati, više je zarađivala od izvoza oružja nego od turizma.

Lerotić također kaže da „brodogradnja čini veliki dio pulskog identiteta“. Ako ćemo baš govoriti o pulskom identitetu, onda je Pula identitetski i povijesno više povezana s vojskom nego brodogradnjom. Ako nove generacije žele raskrstiti s vojnim identitetom, onda se ništa lakše nije odmaknuti i od brodograđevnog identiteta, jer kao što mnogim građanima Pule „nije prihvatljivo da se u centru Pule proizvodi oružje“, vjerojatno ima i mnogo onih kojima više nije prihvatljivo da su u centru grada nalazi ogromno i prljavo brodogradilište.

Iskreno, u okoliš 'mediteranske Pule' lakše bi se uklopila diskretna i tehnološka tvornica oružja nego oni ogromni kranovi i nedovršeni brodovi. I naposljetku, radije bih u Istri jednu tvornicu oružja nego tisuću novih apartmana. (Foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa