Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Hrvatska jedina država bez političara iz 90-ih: Istra je dugo bila izuzetak  

6
Hrvatska jedina država bez političara iz 90-ih: Istra je dugo bila izuzetak  

U Crnoj Gori održan je prvi krug predsjedničkih izbora na kojima naši južni susjedi u drugom krugu prvi put neće morati birati između dva manja zla. Naime, pored vječnog i korumpiranog Mile Đukanovića (35 posto glasova), u drugi krug je na opće iznenađenje ušao Jakov Milatović, čelnik Pokreta Europa sad (PES), osvojivši više glasova (29 posto) od Andrije Mandića iz prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta, koji je osvojio 19 posto.

Ako 2. travnja Đukanović izgubi izbore to će biti odlazak drugog najdugovječnijeg europskog vladara (prvi je Aleksandar Lukašenko, a treći je donedavno bio Ivan Nino Jakovčić).

To me podsjetilo kako je Hrvatska, za razliku od ostalih zemalja nastalih iz SFRJ, jedina koja na vlasti i u oporbi više nema niti jednog političara iz ratnih 90-ih godina prošlog stoljeća.

U Sloveniji je Janez Janša još uvijek bitan politički čimbenik, u Srbiji su tri najvažnija političara (Vučić, Dačić i Vulin) bili vrlo aktivni i važni i u 90-ima, u BiH se vlast iz 90-ih prenijela s oca na sina kao u Sjevernoj Koreji, a na Kosovu je aktualni premijer Albin Kurti bio vođa ustanka protiv srpske okupacije iz 90-ih godina.

Nakon odlaska Stipe Mesića 2010. godine, u Hrvatskoj niti jednu polugu vlasti više ne drže političari iz 90-ih.

Istra je u tome dugo bila izuzetak. Ivan Jakovčić bio je formalni istarski politički vođa od 1990. do 2014. godine. Te godine je po 'stažu' bio jači i od Đukaovića, jer je Milo u prvoj polovici 90-ih bio tek ađutant tada moćnijem Momiru Bulatoviću.

U Istri ni nakon 2014. godine nije došlo do značajnije promjene jer je vlast, gotovo kao u Sjevernoj Koreji, prenijeta s (političkog) oca Nina na njegovog (političkog) sina Borisa. Zbog toga se Damir Kajin i razišao s IDS-om jer je bio uvrijeđen što Veliki vođa njega nije imenovao svojim nasljednikom.

Ivan Jakovčić de facto je prestao biti istarskim vladarom tek 2019. godine kada ga je Boris Miletić (kojem su u međuvremenu porasla krila) skinuo s još jednog leta za Brisel i u avion umjesto njega ukrcao Valtera Flega. Nino mu to nikad nije oprostio.

Danas u Istri još samo u jednom gradu vlada netko iz 90-ih godina. U Buzetu je gradonačelnik Damir Kajin. U ostalim gradovima na čelu se 'klinci' za koje 'nitko' nije znao do 2017. ili proljeća 2021. godine, a za sadašnjeg predsjednika IDS-a Dalibora Pausa pak 'nitko' nije znao ni do jeseni 2021. godine.  

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa